Обилното течение на слюнка или според зъболекари, хиперсаливация – разпространено явление сред децата, особено в период на никнене на зъби.

Децата с обилно слюнотечение предизвиква умиление, но ако на възрастен му тече слюнка – това е проблем. Хиперсаливацията при възрастните може да се разглежда като симптом на опасни патологии, а последствията могат да бъдат доста неблагоприятни.

Слюнотечение като симптом

Хиперсаливацията има множество причини. Някои от тях са безобидни, за отстраняване на които е достатъчно преразглеждане на начина на живот, други могат да се разглеждат като симптом на опасни патологии.

Често изтичането на слюнка се наблюдава по време на сън. Някои дори казват – „спи като бебе, че чак слюнката му тече”. Сънят наистина може да бъде сладък, но отделянето на слюнка не е свързано с неговото качество, нито пък със сънищата.

Основни причини за нарушение на преглъщането или нарушение на саливацията. На сън не всички могат да поглъщат голям обем от слюнка, тя се натрупва и изтича от устната кухина.

Зъболекарите смятат, че при обилно отделяне на слюнка още повече ако този симптом се е появил неотдавна и неочаквано, е необходима консултация със специалист. На преглед при зъболекар се изключват различни инфекциозни патологии и не само.

Слюнката е основен защитник на устната кухина, и при някои заболявания може да се наблюдава увеличаване на нейния синтез.

Патологията се открива с помощта на други симптоми – повишаване на температурата, специфични симптоми, характерни за инфекцията.

Хиперсаливацията може да бъде един от симптомите на някои неврологични заболявания. Появата на този симптом е характерно за хора с травматични увреждания на главния мозък, на пациенти, с прекарани инсулти, болест на Паркинсон и др.

Често в процеса на лечението и диагностиката се привличат други специалисти – невролог и невропатолог. Лечението, назначено от специалисти, позволява да се реши проблема комплексно и се повишават шансовете за оздравяване и намаляване на рисковете от усложнения.

Неврологичните разстройства оказват негативно влияние на нервите и мускулатурата, участваща в акта. Например, за пациенти, страдащи от церебрална парализа, са характерни съществени трудности с контрол на кръговия мускул на устата. Това е и основната причина за стичане на слюнка от устата.

Зъболекарят изключва и други причини за хиперсаливация:

  • Епиглотит – това е остра бактериална инфекция, която засяга епиглотиса, участващ в акта на преглъщане;
  • Парализа на Бел, за която е характерна слабост на мускулите на едната част на лицето. Симптомите на патология са стичане на слюнка от страната на засягането;
  • Синдром на Гилен-Бар – автоимунно заболяване, засягащо нервите по цялото тяло;

Съвети на зъболекари

Когато определи симптомите и оплакванията, като определя причината за хиперсаливацията, зъболекарят разработва тактика за лечение. Обикновено този цял комплекс от мероприятия на въздействие върху основната причина, отстраняване на симптомите и профилактика на възможни усложнения.

Отчитайки, че най-често причина за хиперсаливация е неправилната поза по време на сън, зъболекарите дават съответните препоръки. Спане по гръб – просто и много удобно решение.

Често причина за повишено отделяне на слюнка е алергия или патологични процеси в синусните кухини. Инфекциозните процеси в тази област могат да доведат до увеличаване на продукцията на слюнка, запушване на носа, поради което пациентите са принудени да дишат през устата.

Инжекции ботокс

Обилното отделяне на слюнка може да има сериозни причини, което може да изисква съответното лечение.

Понякога консервативното лечение е неефективно, тогава зъболекарите предлагат инжекции ботокс.