Гъбички на ноктите или онихомикоза – това е разпространено заболяване на нокътните пластини, което може да се развие, заради атака на много разновидности на патогенни гъбички.

Заразяването с това заболяване е сравнително лесно, тъй като всички негови възбудители могат да запазят жизнената активност на плажа във влажен пясък, в басейна и в сауната, в съблекалнята на клуба и прочие аналогични места за общо посещение.

Но измененията на ноктите еднозначно сигнализират за гъбички?

Типични проявления на гъбички по ноктите

Онихомикозата може да засегне нокътните пластини на 2-те ръце или на краката. Понякога гъбичната инфекция се проявява само на единия пръст, понякога засяга няколко нокти или дори всички. Болестта може да се заподозре по:

Изменение на цвета на нокътната пластина, например, по поява на петна по нея и ленти от бял или жълтеникав цвят, пожълтяване, почерняване. При някои онихомикози на ноктите стават зеленикави или синьозелени.

 • Изменения на дебелината на нокътя, поради активно формиране на люспи на кожата под тях;
 • Деформация на нокътните пластини;
 • Разкрасяване на нокътя;
 • Постепенно намаляване на размерите на нокътя;
 • Поява на напречни бразди;
 • Поява на бели петна по ноктите в областта на зоната за растеж

Изменение на цвета на нокътя

Този симптом може да се появи по различни причини, включително и доста естествени такива. Така например, пожълтяването на нокътната пластина може да бъде вследствие:

1.Тютюнопушене

Димът на цигарите отрицателно се отразява на здравето по принцип, но става причина за значително пожълтяване на ноктите. Паралелно може да възникне пресъхване и лющене на кожата на пръстите, която също променя своя цвят.

2.Неправилен маникюр

Ако постоянно се използва декоративен лак, без да се нанася базисен слой на нокътната пластина, това може да доведе до значително изменение на цвета на нокътя;

3.Каротинемия

При това заболяване ноктите на краката пожълтяват, поради повишени нива на каротин в организма и този симптом се допълва от пожълтяване на кожата и на лигавицата.

Заболяването може да бъде предизвикано от прекаляване с храни, богати на каротин, а също и нарушения в усвояването на тези вещества и някои други здравословни проблеми

4. Хронична лимфостаза

Това е състояние, при което се нарушава пълноценният оток на лимфата от крайниците. Основният симптом на патологията е забележим оток на крайниците – по начало преминаваща, впоследствие – постоянна  и много изразена.

Понякога пожълтяването на ноктите е напълно естествен симптом. И за да се избавим от тази неприятност, е достатъчно да се избавим от вредните навици – спиране на цигарите или направа на маникюр по всички правила.

Петна и ленти на ноктите на краката

Образуването на бели напречни ленти или на петна с бял цвят по ноктите може да е признак на:

 • Недостиг на най-различни витамини и минерални вещества. Най-често става въпрос за недостатъчно постъпване на витамини С, Е и А, а също и витамини от група В. Понякога вина за този дефект имат минерали – желязо, цинк, калций;
 • Прекараните травми на нокътя, ако е бил ударен или притиснат, се подлага на неправилна обработка;
 • Агресивно въздействие на химията;
 • Патология на бъбреците или на черния дроб – също бялото оцветяване на нокътя е възможно при цироза, изразена чернодробна недостатъчност или нефротичен синдром;
 • Прекарани отравяния и шок;