Изследователи от Университета на Западна Вирджиния имплантират в мозъка на доброволец с опиоидна зависимост няколко електрода, като му обещават, че ще го избавят от зависимостта.

Със стимулация на мозъка изцеляват от наркотична зависимост

С електродите мозъкът се стимулира и случаите на абстиненция намаляват. Решението да се опита този метод за въздействие идва, след като с мозъчна стимулация се подобрява състоянието при епилепсия и депресия.

Проблемът е в невромедиатора – допамин, който влияе на системата на възнаграждение. Стимулацията с електроди дава възможност за регулация и нормализиране на неговата функция.

Методът е изпробван на пациент със зависимост, който няколко пъти предозира с опиоидни средства и с бензодиазепини.

Пациентът опитва всички достъпни методи за борба с опиоидната зависимост, но без резултат, това го кара да се включи в експеримента на изследователите от Университета на Западна Вирджиния.

Дали имплантираните електроди помагат за справяне със зависимостта, засега е трудно да се каже. Но е известно, че аналогични експерименти с много добри резултати вече са проведени извън пределите на САЩ.

Защо възниква зависимост от бензодиазепини и опиоидни лекарства

Зависимост от бензодизепини най-често се развива при рязко спиране на препаратите, вследствие на което се развива абстинентен синдром.

За да се избегне развитието на зависимост, прекратяването на терапията с бензодиазепини трябва да се извършва контролирано, с намаляващи дози препарати по лекарски контрол. Но е необходима и воля от страна на пациента.

Липсата на воля от страна на зависимия е препъни камъкът в лечението, затова се правят нови опити за разработване на терапия за справяне със зависимостта от бензодиазепини.

Стимулация на мозъка с електроди при зависимост от опиоидни препарати поне първоначално дава индикации, че може да помогне за преодоляване на проблема.

Засега проучванията са в много начален етап и са провеждани само на един пациент, тъй като обаче няма ефективен метод за преодоляване на зависимостта, пациентите са готови на всякакви експерименти и тестване на нови методи, за да се справят с пристъпите на абстиненция.