Дъхът на лук и чесън от устата е лесен за обяснение – яденето на съответните храни. Но и на други аромати могат да обусловят дъха – кисело, гнило, на сероводород.

Понякога е възможна поява на съвсем необичайни миризми, например, дъх на сладко или на ацетон. Неговата поява може да бъде симптом на сериозни здравословни проблеми, което е признак на опасни заболявания и състояния, на диабет включително.

Защо се появява миризма на ацетон, за какви заболявания сигнализира това и кога е необходима консултация с лекар?

Дъх на ацетон - норма или признак на болест

Влияние на диабет върху аромата на дъха

Захарната болест „оцветява” дъха в различни нюанси, и съществуват 2 основни причини за това явление. Диабетът е предразполагащ фактор за развитие на сериозни заболявания на устната кухина и на венците, по-точно на пародонтит.

Това възпаление на венците се характеризира с образуване на патологични зъбовенечни джобове, в които се натрупват остатъци от храна. Формират се колонии от бактерии.

В хода на своята жизнена дейност те отделят ароматни съединения, които са причина за лошия дъх.

Диабетът освен това е предразполагащ фактор за развитие на кариес и неговите усложнения, което е причина за влошаване на дъха.

Опитният лекар може само по характеристиките на аромата на дъха или на канал на корена на зъба, при ендодонтско лечение, може да постави предварителна диагноза.

Изследвания от 2009 г. показват, че характеристиките на дъха могат да се използват като диагностичен метод.

Разработена е методика, позволяваща само по дъха да се открива преддиабет и цяла съвкупност от други патологии.

Ранното поставяне на диагноза позволява да се разработи комплекс от лечебно-профилактични мероприятия и да не се допусне развитие на диабет.

Но не само заболявания на венците или кариес са причина за неприятна миризма. За поява на дъх на ацетон способстват високите нива на кетони в кръвта.

Това е тревожен симптом, който изисква повишена бдителност и налага оказване на спешна медицинска помощ.

Дъх с аромат на ацетон

За поддържане на живота е необходима енергия, при норма организмът я получава при разграждане на глюкоза.

При развитие на диабет този процес се нарушава, и за да се покрият всички енергийни нужди, организмът започва да изгаря мазнини.

В хода на биохимичния процес се образуват странични продукти – кетони. Това е събирателен термин, обединяващ няколко химически вещества и ацетонът влиза в този списък.

Образува се, когато черният дроб разгражда мастните киселини за образуване на енергия. В биохимията този процес се нарича кетоза.

Образувалите се кетони се отделят от организма – чрез урината, но е възможно и чрез дишането, с което се обяснява и неговия аромат.

Норма против патологии

Кетоза – това е естествен метаболитен процес, но в случай, ако концентрацията на кетони в кръвта не е висока. При диабет, който трудно се поддава на лечение, нивото на кетони се повишава доста силно.

Ако нивото на кетони стигне високи нива, се развива кетоацидоза – това е изключително опасно състояние, което влияе на функцията на всички органи и системи.

Това състояние може да се развие за по-малко от денонощие и по-често се регистрира при диабет тип 1.

При диабет тип 2 това състояние се развива при проблеми с храненето, прекратяване на приема на лекарства и при някои други условия.

При кетоза и кетоацидоза е възможно да се формира дъх с миризма на ацетон, но в първия случай е по-слабо изразен, на практика неосезаем.

Сред допълнителните признаци, характерни за кетоацидоза, са:

  • Повишена честота на уриниране
  • Гадене, повръщане
  • Болки в корема
  • Симптоми на хипергликемия
  • Затруднено дишане

Други причини

Дъх на ацетон е възможен не само при диабет. Възможно е да се посочат и редица други причини, но първо е необходимо и да се направи преценка на храненето и функцията на черния дроб.

Кетогенна диета

Както и много диети за отслабване, кетогенната диета получи определена популярност. Но сред страничните ѝ ефекти може да се отнесе формиране на дъх с аромат на ацетон.

Основно се консумират храни със съдържание на мазнини, умерено количество белтъчини и с минимално съдържание на въглехидрати и дори пълното им отсъствие.

Това обстоятелство принуждава организма да разгражда мазнини, за да получи необходимата енергия. Но са възможни странични ефекти, сред които и дъх на ацетон.