Много често наближаването на менопаузата става причина за депресия. Жените мислят, че вече са стари и животът им е приключил.

Какво ни плаши в менопаузата, как я свързваме със старостта и защо се боим от зрелостта?

Жените на прага на менопаузата се боят от предстоящите промени. Свързват този период с преустановяването на интимните отношения и загуба на привлекателност.

От далечното минало се прокрадва идеята, че интимната близост е необходима само за раждането на деца, а това означава, че е възможна само в детеродна възраст, и че красива може да бъде само младостта. А зрелостта е второ качество. Но така ли е това?

Защо жените се страхуват от менопаузата

Интимна близост след менопауза

Губим ли възможност да получаваме удоволствие от физическата любов? На биологично ниво организмът престава да образува смазка в достатъчно количество. Но с това неприятните моменти от настъпването на менопаузата се изчерпват.

В аптеките се продават средства, които могат да заместят липсващата смазка. Сега да поговорим за предимствата, а те съвсем не са малко.

Нараства чувствителността

Ставаме по-възприемчиви не само към докосванията, но и към тяхното качество, започваме да различаваме нюансите и спецификите.

Разширява се палитрата от усещания. В секса това дарява абсолютно нови впечатления и възможности.

Появява се нов опит

Ако в млада възраст се налага до голяма степен да разчитаме на половинката, то сега знаем какво искаме и какво не желаем. Контролираме не само своя оргазъм, но и удоволствието на мъжа.

Ставаме почти всесилни в секса, стига само да го поискаме. Сексуалността ни само нараства, и в това отношение не трябва да се страхуваме от менопаузата.

Не съм привлекателна

Този период се свързва с недостиг на женски хормони, а това означава и със стареене на кожата и постепенно повяхване на красотата. До колко е оправдано това?

Да, естрогените стават по-малко. Заместват се обаче от тестостерон – условно мъжки хормон, който способства за трупане на мускулна маса, а също осигурява по-голямо сексуално желание.

Жените, които редовно спортуват или започват да тренират през менопаузата и след този период, буквално процъфтяват.

Какво натоварване е разрешено

Практики за релакс

От свобода на движението и подвижността на тялото зависи синтезът на тестостерон, затова цигун практиките за гръбначния стълб, са препоръчителни.

Силови упражнения

Умерените и адекватните на здравословното състояние силови упражнения помагат за увеличаване на мускулната маса и за укрепване на костите.

Какви са предимствата на хормоналните промени

  • Спокойствие и яснота – и никакви ежемесечни емоционални бури;
  • Нова усещане за красота – когато сякаш светите отвътре, въпреки бръчките.

Как да се научим да чувстваме и да предаваме дълбоката и истинска привлекателност? Има няколко упражнения, и най-елементарното от тях – е със сигнала, който се настройва на телефона.

Настройвате телефона да ви сигнализира на всеки час – освен времето, което е отредено за сън, да ви напомня, че е време да запитате себе си – колко привлекателна се чувствам?

Оценете това състояние по скалата от 1 до 10. Обърнете внимание – скалата започва не от нула, такова усещане просто не съществува. Повтаряйте това упражнение всеки ден в рамките на седмица, и ще се изненадате колко ще се промени отношението към тялото и усещането за собствената ви привлекателност.

А за парите

Още един начин да отучите мозъка да ругае тялото и накрая да приемете неоспоримостта на красотата – това са глобите.

Разберете се с приятелка за всяка подценяваща забележка по адрес на собствената външност да плащате малка глоба. Например, 10, 20 или 50 лева – кой колкото може да си позволи.

Това е само игра, която ще започнете в името на своето благо, затова честно съобщавайте на своите приятелки, когато се проваляте и съответно дължите плащане на глоба.

Днес сте си внушили, че сте дебела? Погледнали сте се в огледалото и сте си помислили, че сте стара? Тогава трябва да си платите глобата.

Какво ще получите като резултат:

  • Ще започнете да гледате на себе си от друг ъгъл – вместо да търси недостатъци, мозъкът ще открива предимства, ще ги подчертава и ще акцентира върху тяхното внимание.
  • Когато съберете определена сума от тези своеобразни глоби, ще можете да я дарите в помощ на болно дете.

Опитайте – игрите ще могат да променят начина, по който си взаимодействате със света и със себе си.