В напреднала възраст хората по-често боледуват, а това означава, че по-често приемат лекарства. Според оценки на учените, повече от 1/3 от всички лекарства се пият от хора, които са в напреднала възраст.

При наличие на няколко хронични заболявания броят на приеманите препарати нараства до опасни за здравето количества. Освен това възниква и проблем с взаимодействието на лекарствените препарати един с друг и наслагване на странични ефекти.

Какви особености на прием на лекарства следва да се отчитат в напреднала възраст?

Особености на прием на лекарства в напреднала възраст

В статия на престижен Фармацевтичен институт от 2007 г. се оказва за повишена честота на развитие на странични ефекти при прием на лекарства в напреднала възраст.

Така, например, при младежи странични реакции се развиват в 10,2% от случаите, при хора над 70 г. – почти 2 пъти по-често, в 18,9% от случаите, при тези, които са навършили 80 години – в 20,3% от случаите, накрая при 90-годишните странични реакции се регистрират при на практика всеки четвърти пациент, в 24% от случаите.

Най-възрастните 2-3 пъти по-често влизат в болница, заради странични ефекти, развили се на фона на прием на лекарствени препарати.

Учените разграничават няколко основни причини за странични ефекти в напреднала възраст:

  • Фармакологично действие на лекарства, прогнозируеми странични ефекти;
  • Предозиране с лекарства – в този случай се разграничава абсолютно и съзнателно предозиране. В първия случай се приемат твърде много от изписаните лекарства или съзнателно, за да сработи по-бързо, или случайно, като се забравя, че в този ден вече е приета назначената доза. Тоест дозата, явяваща се нормална за млад човек, става токсична за възрастен човек.
  • Алергия както от незабавен, така и отложен тип.
  • Абстинентен синдром – това състояние често се развива при възрастни хора, които продължително време, приемат конкретен препарат от групата на бета-адреноблокерите или някои други лекарства за понижаване на кръвното налягане, принудени по някакви причини рязко да го спрат. При това може да се развие тахикардия – ускорено сърцебиене, хипертонична криза.
  • Нарушение на бъбречната функция – с възрастта отделянето на активните вещества и техните метаболити се влошава, в резултат е възможно отравяне с терапевтични дози с някои лекарства – литиеви соли, аминогликозиди.

Най-често страничните ефекти в напреднала възраст се развиват при прием на нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагуланти, диуретици и препарати против високо кръвно.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Ефективни са при болки от различна природа, треска и други състояния. Но когато се каним да изпием хапче нестероидни противовъзпалителни, следва да се има предвид, че тези не се съчетават добре с цяла съвкупност от лекарства, които често се назначават:

  • С антикоагуланти, предназначени за разреждане на кръвта, тъй като се повишава риска от развитие на кръвотечение;
  • С диуретици и лекарства против високо кръвно, тъй като нестероидните противовъзпалителни отслабват техния ефект;
  • С лекарства против диабет, тъй като някои нестероидни противовъзпалителни, и по-точно салицилатите – аспиринът, при съвместен прием с препарати за понижаване на нивата на кръвната захар могат да доведат до развитие на хипергликемия.

Миорелаксанти

Препаратите от тази група са предназначени за намаляване на тонуса на скелетната мускулатура. Но миорелаксантите притежават седативен ефект, което може да доведе до сънливост, объркване на съзнанието, световъртеж. За възрастен човек нараства риска от падания и получаване на травми.

Сред страничните ефекти на миорелаксантите са също гадене, запек и диария.

Лекарства против диабет

Диабетът в напреднала възраст е много разпространено заболяване. При подбор на терапия за възрастен човек е необходимо да се отчита възможно токсично влияние на лекарствата върху черния дроб, бъбреците и сърцето.

Някои препарати водят до излишно понижаване на кръвната захар и развитие на хипергликемия. При това състояние се развива треперене, повишено изпотяване, чувство за силна умора, глад, а също и известно объркване на съзнанието. В най-лошия случай, ако хипогликемията продължава достатъчно дълго, може да доведе до конвулсии и дори да представлява опасност за живота.

Другите две групи препарати, с които възрастните трябва да внимават, когато ги приемат са антихистамините – за лечение на алергии и бензодиазепините, които се изписват при тревожни състояния.