Определени са 7 тактики за борба със стреса, но в ежедневието достатъчно ефективни са 3 от тях.

Всички ние сме изпитвали силен стрес поне веднъж в живота. Това е чувството, сякаш нямаме повече сили и енергия за решения на проблеми, които като безкраен товар ни притискат към земята. Остава ни само да се тревожим, да размишляваме и отново да се тревожим.

Това състояние е пагубно за организма не само физически, но и психически.

Каква е основната опасност от стреса и как да се борим с него

Защо стресът е опасен, когато е продължителен

Дори и когато първият пристъп на стрес премине, тревогите продължават значително да влияят на нашите мисли, чувства и постъпки. Защо се случва така, обяснява хипотезата за зациклянето – склонността дълго да се задържаме върху определени мисли.

Продължителните вълнения усилват първоначалната краткотрайна реакция на организма върху стреса и отключват този процес отново и отново, дори и когато източникът на дискомфорт вече го няма.

Изследването на психолозите показва, че размишленията затова какво може да не е наред в бъдеще, или какво вече не е наред в настоящето, влияят и на нашето здраве и навици. В такива случаи не се храним добре, не спим пълноценно.

Какви стратегии помагат в борбата със стреса

За да победим стреса, е необходимо да се избавим от тревогите и притесненията. Това може да се направи по два начина – да отключим естествената реакция на организма на стрес или да избегнем нездравословните навици.

При преглед на научната литература по темата се открояват няколко стратегии, прилагат се различни методи, които условно могат да се разделят на 7 широки категории:

  • Активно планиране – предполага отделяне на специален интервал от време за тревоги и притеснения.
  • Управление на стреса – това са терапии, които понижават нивото на вълненията, например, като изместват фокуса на вниманието към аспектите на живота, които се поддават на контрол.
  • Отдих и осъзнатост – съсредоточаване върху настоящия момент.
  • Психологично отцепване. Това са практики, които помагат да се прехвърлим от източник на стрес към други предмети или занятия.
  • Когнитивно-поведенческата терапия, а също и терапия на приемане и отговорност. Това е работа над негативни и безполезни мисли и самостоятелно търсене на стратегии за борба със стреса.
  • Експресивно писмо – ясно записване на мисли и чувства.
  • Управление на вътрешната болка. В тази категория влизат способи, които помагат за заглушаване на преживяванията.

Всички тези техники помагали на участниците на изследванията да се справят с негативни размишления и стрес, а също благоприятно влияели на негативните размишления и стреса, а също и благоприятно влияели на техните здравословни навици.

Това доказва, че можем да се научим да се вълнуваме по-малко и дори да превърнем борбата със стреса в ритуали, които поддържат здравето.

Най-добрите резултати по активация на здравословните навици показват тактиките по активно планиране и психологическо отцепване.

Може да се направи заключение, че при борба със стреса е важно мигновено да се изключим и да отложим вълненията за по-късно, като планираме за тази цел подходящо време.

Как да използваме методите за борба със стреса

Ако сте прекарали предходните няколко дни под стрес и се притеснявате какъв ефект това ще окаже на здравето ви, то ще ви помогнат основните техники.

Опитът показва, че тези методи понижават нивото на притесненията и тревогите и ефективно се борят със стреса. Това не е чудодейна таблетка, която ще накара опасенията ни да изчезнат като вълшебство.

Всяка техника работи по различен начин в зависимост от човека. Запасете с търпение и се пригответе за сериозна работа – само редовните усилия ще накарат стреса да отстъпи.

Първата точка от списъка е да планираме, когато да се отдадем на тревогите, например, вечер от 20:30 до 21 часа. Да намалим времето за преживявания.

Препоръчва се да запишем своите страхове, да съставим списък с проблемите, и да приемем неизбежното, да се избавим от навика да се тревожим.

Необходимо е д планираме и отдих, тъй като работата без почивка може да доведе до сериозни проблеми с умственото здраве, прегаряне или постоянна умора.

Затова е необходимо да умеем да се превключваме, а това може да се направи по следните начини – откъсване от проблемите, активност – по-активния начин ни прави по-енергични и подобрява настроението.