Скарлатината е вид шарка или, по-конкретно, инфекциозно заболяване, протичащо с обрив, повишена телесна температура и ангина. Обикновено, скарлатината е заболяване, разпространяващо се в детските градини, предучилищните и яслите, но са документирани случаи и на възрастни пациенти, засегнати от инфекцията.

Епидемиология

Скарлатината върлува, обикновено, в есенно-зимния сезон и засяга, най-често, деца между 1 и 9-годишна възраст или, по-рядко, хора между 20-30-годишна възраст.

Заразата се предава по въздушно-капков път- чрез кихане, кашляне или по-близък контакт с болния. Заболяването може да се предаде и при докосване до заразени предмети.

Заразяват се не повече от 30-40% от контактните

Клинична изява. Инкубационния период на заболяването е от 1 до 12 дни, като средно варира между 3 до 5 дни. Обикновено скарлатината започва с висока температура и силни болки в гърлото.

Между 24-30 часа след първите симптоми се появява обрив, като при повечето деца е локализиран зад ушите, както и зачервяване по бузите и бледа кожа около устата. 

През следващия етап от болестта, родителите обикновено забелязват дребно-петнист обрив, засягащ гърба, гърдите, слабините и лактите. Кожата изглежда като настръхнала от студ.

Добре е да предприемете посещение при лекар, за да установи, дали гърлото и сливиците са възпалени. В много от случаите, се забелязват белезникави налепи по гърлото.

През първите няколко дни, може да се забележи бял налеп, който впоследствие изчезва и езикът става малиненочервен.

Нетипични форми на протичане:

  • Скарлатина без обрив;
  • Екстрабукална скарлатина- Огнището на зараза протича извън устната кухина, а инкубационния период е с по-малка продължителност;
  • Тежки форми, започващи с много висока температура, многократно повтарящи се повръщания и, дори, менингоенцефалит. Менингоенцефалитът е възпаление на главния мозък и неговите обвивки;
  • При по-тежките форми, обривът се появява по-късно, често придружен с подкожни кръвоизливи и посиняване на кожата. При много от засегнатите, с по-тежко протичаща скарлатина, деца се регистрират и припадъци, поради рязкото спадане на кръвното налягане.

Лечение

Основната съставка в лекарствата за лечението на тази шарка е пеницилинът. Най-често лекарите предписват Опсен.

Ако е регистрирана алергия към пеницилин, медицината предлага и други алтернативи- антибиотици от групата на макролипидите- например Еритран, Макропен и др. 

Профилактика- Необходимо е родителите да изолират децата си вкъщи, за минимум 10 дни, а за контактните деца се препоръчва престой вкъщи за приблизително 7 дни. 

Препоръчват се, изследвания на всеки 7 дни от началото на заболяването до 21-я ден. Обикновено това се препоръчва на пациенти между 20-30 години, но все повече лекари съветват и родителите да ги предприемат за децата.