Понякога увлечението по нещо може да е прекомерно, пагубно и поглъщащо. Невропсихолог предупреждава, че всяка страст – в работата, в хобито, във връзката, има своя тъмна страна, и дава 7 съвета как да различим нормалната страст от маниакалната и как да се справим със създалата се зависимост.

Страстта е необходим атрибут на пълноценния и успешен живот. Така е прието. Хармоничната страст е нейната нормална разновидност. Зарежда с енергия и мотивира.

Маниакалната страст, напротив, вреди на човека. Кара ни да изпитваме тъга, напрежение и вина. Маниакалната идея може да прерасне както в любовна страст, така и в страст към всякакъв вид дейност.

Как да разпознаем зависимостта и да се избавим от нея

1.Хармонична страст – по какво се познава

На първо място, определете до колко страстта ви е хармонична. Три признака за нормална форма на страст:

  • Получавате радост и удовлетворение от това, което правите;
  • Можете да си поставите приоритети – кога можем да се заемем с това, което обичаме и кога трябва да обърнем внимание на другите неща.
  • Във всеки един момент можете да се откъснете от всяко занимание на любимото си занятие и да отделите време на семейството, работата и приятелите.

2.Как да заподозрем, че хобито се превръща в мания

Ако подозирате, че страстта се превръща в мания, постарайте се да не се поддавате на емоциите.

Веднага щом почувствате силно желание да се захванете с това, което най-много обичате, да излезете да потичате, да посвирите на китара или да напишете 5-тия пореден пост за деня в своя блог, спрете се и се замислете. Когато започнете да анализирате, желанието отслабва, и започвате да контролирате своите желания.

3.Оценете жертвите, които правите

Отдавайки се на страстта си, крадете време от другите занятия. 2-3 часа на ден ви се струва незначителна загуба на време, но в дългосрочна перспектива това вече са стотици часове, които могат да ни попречат в кариерата, бизнеса и отношенията.

4.Планирайте деня си

По-добре да разпределим времето си така, че да се заемем с хобито си в края на деня, когато сме приключили с всичко важно. Първо, ще чакаме вечерта като подарък и ще се постараем да приключим с това, което не ни е интересно колкото се може по-бързо.

Освен това няма да изпитваме чувство за вина, когато се заемем с това, което ни харесва, защото сме имали продуктивен ден и вечерта ще можем да си позволим приятен отдих.

Накрая, към края на деня ще сме толкова уморени, че няма да можем да отделим на страстта си твърде много време.

5.Избавете се от обстоятелствата, които съпътстват страстта ви

Хармоничната страст носи удоволствие сама по себе си, докато маниакалната винаги е свързана със страх. Излизаме да бягаме, защото се страхуваме, че ще качим килограми. Пишем по няколко поста на ден, защото се притесняваме, че ще изгубим  последователи.

Лесно е да превърнем страстта си в мания, ако от нея зависи самооценката ни и начинът ни за самоопределяне. Трябва да помним, че страстта ни е това, което правим, но не сме самите ние.

6.Почивки от време на време

За да не се превръща страстта в зависимост, почивайте си от нея, така ще можете да я държите под контрол. Ако през определеното време за „гладуване” пулсът не започне да се ускорява, няма да ви дойдат наум маниакални мисли, това означава, че страстта или хобито ви е хармонично.

7.Създайте си набор от алтернативни занимания

За да избегнете зависимост, измислете варианти, които могат да се превърнат в заместител на страстта ви. Ако обичате да бягате, разнообразете това занятие с други видове активности. Подходящи са волейбол, велосипед, плуване, походи в планината и в гората с приятели.

Когато виждате, че в живота има много възможности, не рискувате да изпаднете в зависимост само от един вид дейност, която ви се струва единствена.