Това е четвъртата статия, която ще ви помогне да вземете най-добрите решения, за да подобрите здравословното си състояние, като същевременно увеличите шансовете си за зачеване. Бъдещите татковци могат да следват още няколко съвета, които със сигурност ще подобрят шансовете за създаване на семейство.

Проучете дали на работното ви място сте изложени на риск от безплодие

Експозициите на околната среда могат да имат негативни последици върху репродуктивността на мъжете.

Изследователи от Американското дружество по репродуктивна медицина, съобщават: „Ако по време на работа сте изложени на някои токсични химикали, които се използват в химическото чистене, печат, употребата на пестициди в селското стопанство или влиянието на тежките метали в индустриалните работни места може да сте изложени на риск, който да понижи плодовитостта ви.

Мъжете, които са загрижени за химикалите на работното място трябва да разговарят с работодателите си за копие на информационния лист за безопасност (MSDS), в който следва да се уточняват страничните ефекти, които могат да са резултат от работната среда.

Изследователите на едно малко проучване, в което мъжете използват лаптопи съобщават, че тези, които поставят на компютрите в скута си са изложени на риск от увреждане на сперматозоидите и намаляване на подвижността им. Според д-р Робинс обаче, това са само предположения и не става ясно колко време трябва да прекарат мъжете с лаптоп в непосредствена близост до техните тестиси. Не е ясно дали тези резултати се дължат на топлината, която се излъчва или на радиацията при използването на безжична връзка.

Няколко проучвания предполагат, че редовното носене на мобилен телефон в джоба може да се отрази на броя на сперматозоидите. Но според д-р Робинс не са осъществени достатъчно изследвания, които да докажат тази констатация.

Боксери или слипове?

Според д-р Робинс това е един от най-често задаваните въпроси. Науката не е доказала, че преминаването от слипове към боксери ще подобри шансовете за забременяване на двойките.

„Избора на бельо може да повлияе на температурата на скротума или на понижаването на качеството на спермата. Повечето изследвания са показали, че няма реална разлика между боксерите и слиповете от гледна точка на тяхното въздействие върху мъжката плодовитост“, казва Робинс.

Пазете се от жегата

Честите посещения и дългия престой в горещи вани, сауни и парни бани биха могли да увеличат температурата на скротума и това да доведе до понижаване на броя на сперматозоидите и качеството на спермата.

Според д-р Робинс: „Това излагане на топлина няма постоянното въздействие върху сперматозоидите. Намаленото количество на сперматозоидите може да бъде временно състояние, а няколко месеца след това ще се възстанови нормалната функция и броят им.

Ако мислите, че имате проблем със зачеването потърсете помощ от специалист

Според д-р Робинс, когато двамата партньори са на възраст под 35 години е нормално опитите да си направят бебе да продължат около една година. Ако до този момент не постигнете успех трябва да се консултирате с лекар, който да ви даде адекватна оценка дали сте изложени на риск от безплодие.

„Ако жените са преминали 35 или повече години е добре да се консултират със специалист по стерилитет, особено в случаите, когато сте се опитвали редовно в продължение на шест месеца да заченете“, отбелязва той.