Настъпване на зимата - какво е важно да знаем

Казват, че с настъпването на студовете трябва да се яде по-калорична храна. Не вярвате? Зимата – това не е време, в което да се отпускаме и да минаваме на колбаси и сладко.

Как да се храним правилно през зимата и не само

Защо през зимата много хора качват килограми? Възможно е и ние да сме като мечките и през зимата да се забавя обмяната на веществата?

Наистина продължителното въздействие на ниските температури води до това, че в човешкия организъм се усилва термогенезата – отделяне на топлина от мастните клетки. А това е насочено преди всичко към поддържане на телесната температура. Но за активиране на процеса на изгаряне на мазнини е необходим продължителен престой на студено. За повечето хора с настъпването на зимата почти нищо не се променя. Постоянно сме в топли помещения или с топли дрехи. За разлика, например, от животните, които при изпадане в хибернация, изразходват натрупаната енергия, ние постоянно попълваме запасите. Освен това през зимата нивата на физическа активност съществено се понижават. Затова не трябва да се успокояваме от това, че трупането на килограми през зимата е било оправдано или неизбежно. Това е само вследствие на това, че човек приема повече калории, отколкото може да изразходи.

Защо през зимата искаме повече сладко и мазно

Това е само проявление на нарушения на хранителното поведение, което не е свързано със сезона. Трудно е да си представим човек, който започва да яде повече сладко и мазно и това да се появява само през зимата, докато по друго време обича да яде нещо съвсем различно.

Можем да предположим, че в далечни времена, когато възможността за добиване на храна в гората, особено през зимата, невинаги е съществувала, природата може би е предвидила подобен механизъм. Студът активизира процесите, които карат човек да яде повече при ниски температури. Но тогава човек е трябвало да оцелява. В съвременния живот е невъзможно да си представим липсата на храна. И всичко това, с което човек се запасява, няма да може да се изразходи.

Има ли вредна бяла мазнина и полезна кафява, която разгражда бялата

В организма има 2 вида мастна тъкан – кафява и бяла. Последната запасява излишна енергия, която може да е необходима при извънредни обстоятелства, например, при глад. Кафявата мастна тъкан обратно, освобождава тази енергия, за да осигури постоянна температура на тялото. Повече кафява мастна тъкан в организма на новороденото – това позволява поддържане на терморегулацията, докато системите още не са формирани напълно. При възрастните е много по-малко. Ако съществуват ефективни начини за увеличаване на кафява мастна тъкан в организма на възрастните, е възможно да се повлияе на естествените механизми за борба със затлъстяването. Има отделни трудове, показващи влиянието на физическата активност върху преобразуването на бяла мастна тъкан в кафява. Но ефективни начини, които биха могли да се приложат в клиничната практика, няма.

Когато не можем отслабнем, почваме да търсим причини в хормоните и пр.

Това е по-скоро заблуда. Ендокринни заболявания, например, заболявания на надбъбречните жлези или на щитовидната жлеза, могат да доведат до незначително повишаване на телесната маса. Колкото банално да звучи, в повечето случаи причината за затлъстяване е неправилно хранене и заседнал начин на живот, реализирани на фона на генетична предразположеност към това заболяване. Днес не се отрича, че такова предразположение съществува, но се реализира под въздействие на фактори на околната среда.