Повече от нас приемат за напълно нормално крайниците им да са студени през настоящия зимен сезон, но това не е винаги така.

Разбира се ниските температури са основна причина крайниците ни да изстиват по-бързо, отколкото през летните месеци, но понякога мръзнещите ръце и крака са признак на доста сериозни заболявания, за справянето с което е необходимо да се вземат мерки, в противен случай прогресията им в хронични и нелечими е до голяма степен неизбежна.

За наличие на какви здравословни проблеми се опитват да ни подскажат студените крайници?

1. На първо място, това е синдромът на Рейно, за което заболяване е характерно прекомерно и необичайно свиване на кръвоносните съдове при излагане на ниски температури, като най-често са засегнати пръстите на ръцете и на дланите.

А що се отнася до половата принадлежност, то от този синдром преимуществено страдат жените.

Понякога заболяването се развива вследствие на други патологии, най-често на кръвоносните съдове, сред които най-разпространеното е атеросклерозата.

От студени крайници страдат не само жени в по-напреднала възраст, но също и деца, поради не напълно развитата капилярна система, която основно снабдява тъканите на крайниците с хранителни вещества.

Основната препоръка, която се дава от лекарите при наличие на студени крайници, е да не се излагат на ниски температури, тъй като студът е основната причина за възникване на спазма на кръвоносните съдове.

2. Друга възможна причина за усещането за студенина в крайниците е прекалено ниските нива на желязо в кръвта, които с течение на времето, ако не се вземат мерки, прогресират в анемия.

3. Понякога проблемът със студените крайници е признак на нарушен контрол на нивата на кръвната захар, като в повечето такива случаи се открива диабет тип 2. Тъй като това заболяване е възможно да протича много дълго време без сериозни проявления, се смята, че изтръпването на крайниците и усещането на студенина в тях са потенциалните възможни негови изяви.

Ако захарният диабет остане нелекуван дълго време, тоест не бъдат взети мерки за нормализиране нивата на кръвната захар, е много вероятно да започне развитието на дълбоки увреждания на кръвоносните съдове и на нервната система, и именно те са причина за поява на усещания за студенина в крайниците.

4. При жените студените крайници е възможно да сигнализират за нарушена функция на щитовидната жлеза. Както на повечето от нас ни е известно, много жени днес страдат от хипофункция на този орган – тоест понижена секреция на щитовидни хормони.

Друг характерен признак на това нарушение е съществено забавяне на обмяната на веществата, поради което и трупат излишни килограми при неизменност на хранителните навици и неувеличаване на количествата приемана храна.

При намалена функция на щитовидната жлеза се развиват и други симптоми, сред които най-разпространени са постоянната сънливост, поява на усещане за умора след незначително физическо натоварване и свръхчувствителност на тялото, както към ниските така и към високите температури.

5. Стрес – при постоянно нервно напрежение нивата на хормона, синтезиран от надбъбречните жлези, значително се покачва, което допринася за нарушаване на нарушаване на кръвообращението към крайниците и така се появява усещането за студенина в тях.

Но в повечето случаи при усещане на студенина в крайниците причината е банална – например неносенето на ръкавици в студен зимен, неподходящи обувки и пр.