Можем да се влюбим в зимата не само заради Новогодишните празници. Учените твърдят, че от зимните студове има огромна полза.

Американските и канадските изследователи могат да зарадват не толкова нас, колкото жителите на по-северните от нас държави – германци, руснаци, финландци, шведи – студове с температури под 12-15 градуса под нулата са много по-полезни за здравето от ниските температури.

1. Повече кислород и хормон на щастието

Учените от Харвардския университет твърдят, че през зимата получаваме с 30% повече чист кислород, отколкото през лятото.

Това означава, че кръвта, когато се разхождаме, по-бързо се обогатява с кислород и се повишава умствената активност.

А учените от канадския университет в Торонто установили, че при неголямо излагане на ниски температури се повишават нивата на хормона на щастието – серотонин.

Доказано е, че умереният студ повишава психическата устойчивост и умствената активност.

2. Отслабваме!

За полезното свойство на зимния мраз да ускорява метаболизма се основават някои методи за отслабване. Освен това се подобрява кръвообращението, също се повишава и метаболизма.

А мазнините започват по-бързо да се преработват в енергия „за сгряване“. Едновременно се изгаря и вредният холестерол. Тоест за сърдечно-съдовата система ползата също е голяма.

3. Подмладяване

На въздействието на студа се основават много козметични процедури. Отдавна за подмладяваща терапия се използват криокамери.

Функционират на принципа, че при дозирано въздействие на студ се увеличава притокът на кръв към вътрешните органи и към най-малките кръвоносни съдове – капилярите.

А това подобрява снабдяването на вътрешните органи с кислород и с глюкоза. И капилярната мрежа започва да работи в необходимия режим.

И учените от Харвардския университет потвърждават този факт – студеният свива порите на лицето, намалява подуването, подобрява като цяло видът на лицето.

А за приятната руменина на лицето не се налага и да говорим. Разбира се, въздействието на студа трябва да бъде краткотрайно. И не забравяйте да използвате защитен крем, ако смятате да прекарате на открито повече от час.

4. Обезболява

Руският учен Сергей Бубновски постоянно говори за полезното въздействие на студа върху полезните стави.

Той твърди, че артритите и артрозите е по-добре да се лекуват не със загряващи компреси, а с краткотрайно въздействие на студ.
Всъщност, болките в ставите се дължат на кръвонасядане, пояснява руският учен.

Тъй като болят не самите стави, а мускулната тъкан, която оттича. А синините не се лекуват с топли компреси, напротив – веднага прилагаме към тях нещо хладно.

Поради тази причина при болки в ставите е най-добре да се сложи пакет с лед върху болезненото място, но само за няколко минути. Това ще намали отоците, ще облекчи болките и кръвообращението ще се подобри.

Освен това студът доста свива кръвоносните съдове и понижава чувствителността на нервните окончания. Така че студовете могат да помогнат при лечение на мигрена.

5. Убива микробите

Терапевтите казват , че най-опасна за нас е температурата, когато е не повече от 5 градуса под нулата. Именно в нея обожават да живеят и да се развиват микробите.

А ако освен това и влажността на въздуха е повишена, то за вирусите това е най-любимата среда.

Микробите и вирусите престават да се размножават при температура минус 10-15 градуса. И поради тази причина грипът и настинките не обичат студовете. Така че студът е най-добрият природен филтър срещу болести.