Всяко годишно време има своите характерни особености, включително и по болестите, които се проявяват именно през един или друг интервал от време. Кои болежки могат да се смятат за традиционни за зимата.

Студеният период у нас може да се каже, че започва от средата на ноември и с прекъсвания продължава до края на март, а понякога и през април.

Разбира се, много зависи от географското положение, значими са разликите между Северна и Южна България, както и Черноморското крайбрежие и континенталната част на страната.  

По морето зимата е по-мека обикновено, но за сметка на това пролетта е много хладна, поради все още студената морска вода. Не бива да забравяме обаче, че по морето през зимните месеци, и дори още от късната есен започват да духат пронизващи североизточни ветрове, които засилват усещането за студ.

Здравето на човека е голямо богатство, което трябва да се пази и укрепва, и тогава ще бъде в добро настроение, ще се чувстваме добре и ще имаме голямо желание да се трудим.

За съжаление, през зимата могат да се появят нови болежки или да се обострят хронични.

Сред най-разпространените зимни болки са главоболие, ставни болки, в гърба и кръста, в сърцето, гърлото, а също в стомаха и в червата.

От какво се предизвикват зимните болежки

Защо именно тези системи се превръщат в мишени за студените зимни дни? През зимата нашият организъм изпитва въздействието на ниските температури и на вятъра, оттам преохлаждане, и чести простудни заболявания.

Недостигът на излагане на слънце и геомагнитните бури, които се отразяват на биоритмите, на хормоналния статус и на имунитета, също не допринасят за по-добро общо състояние.

През студените зимни дни не се и движим достатъчно, мускулите, ставите и сърдечно-съдовата система отслабват. А ако добавим и характерното за зимата калорично и небалансирано хранене можем да разберем откъде идва натоварването върху черния дроб и целия стомашно-чревен тракт.

Освен това много хора изпитват умствено и психоемоционално натоварване, тъй като през студеното време се пада по-голямата част от учебната и академичната година.

Главоболие

Появява се, когато човек спи недостатъчно, прекарва много време пред компютъра или телевизора, а също и при колебания в артериалното налягане – при хипертония.

Ако оставим всичко, както е, то главоболието ще доведе до разстройство на съня, неврози, намаляване на умствената и физическа работоспособност. При високо кръвно отслабва зрението, слуха и паметта.

За това за подобряване на общото състояние и намаляване на характерните за зимата болежки следва да нормализираме режима на работа и труд:

  • Нощен сън при фиксирано време – най-добре в 22 часа;
  • Да не се претоварваме умствено;
  • Балансирано хранене, задължително белтъчини – пилешко, риба, постно месо, млечни продукти – извара, сирене, краве масло, плодове и зеленчуци – зеле, моркови, домати, чушки, ябълки, банани, тиква;
  • Старайте се да се разхождате на чист въздух по 30-40 минути дневно.

И разбира се, за подобряване на общото състояние е необходимо да се лекува основното заболяване, ако има такова. Сред изтощаващите организма състояния са:

  • Хипертония;
  • Хронична исхемия на мозъка;
  • Захарен диабет;
  • Патология на шийно-гръдния отдел на гръбначния стълб.

Ситуационно, тоест при необходимост и без да се злоупотребява, могат да се приемат обезболяващи – ибупрофен, парацетамол, кеторол. Но ако се налага да ги пием по-често от 1-2 пъти дневно, това означава, че е наложителна консултация със специалист.

Болки в ставите и в гърба

Защо през зимата толкова често се проявяват болки в гърба и в ставите? Логичният отговор – въздействие на ниски температури върху мускулите и костно-ставния апарат, и като добавим заседнал начин на живот.

А ако е налице наднормено тегло, или затлъстяване, нарушение на кръвообращението – при захарен диабет при атеросклероза, то ставите могат да започнат да болят, и това води до намаляване на ежедневната активност.

Важно е да се поддържа нормално тегло, да се прави сутрешна гимнастика, да се избягват прекомерни физически претоварвания, падания и травми, и редовно да се разхождаме на чист въздух. При възпаления на ставите е необходимо да се обръщаме към лекар, за да не пропуснем усложнения.

За лечение в такава ситуация обикновено се изписват противовъзпалителни препарати, а също и хондропротектори, но само по лекарско предписание.

За облекчаване на състоянието в списъка с препоръките е носене на ортопедична обувка, използване на фиксатори.