Форма, консистенция, обем, миризма и дори цвят на изпражненията – всичко това са индикатори за здравето на храносмилателната ни система и качеството на хранене.

Различните изменения на тези параметри е възможно да са признак на проблеми във функционирането на различни органи, недостиг или излишък на определени витамини, инфекциозни и други заболявания.

Всяко нарушение при изхождане може да има множество причини. Например, светлите изпражнения може да са признак на прекаляване с мазното или да са първи признак на сериозни заболявания на жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса.

Причини за поява на бледи изпражнения

Защо светлите изпражнения – не са нормално явление

Цветът на фекалните маси зависи от присъствието в тях на билирубин – пигмент, който влиза в състава на жлъчката. При норма фецесът е с кафяв оттенък – от светъл до тъмен. Възможни са и отклонения от тази норма, предизвикани от употреба на определени храни и прием на лекарствени препарати.

В този случай промяната на цвета е с временен характер и след отстраняване на причината изпражненията обикновено връщат обичайния си кафяв оттенък.

Ако необичайният цвят на фекалните маси се наблюдава по-дълго време и се съпровожда с други нарушения във функционирането на храносмилателната система, това може да е признак на проблеми с черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса.

За опасни симптоми на фона светли изпражнения се определят:

 • Гадене и повръщане;
 • Болка в корема;
 • Загуба на апетит;
 • Повишение на телесната температура;
 • Рязко понижаване на теглото;
 • Потъмняване на урината;
 • Метеоризъм;

Също за обезпокоителна може да се определи промяна на консистенцията на фекалните маси. В този случай е добре своевременно да се потърси лекарска помощ – лекар или гастроентеролог.

Храни, които правят изпражненията по-светли

Всички знаем, че например, черната боровинка прави черни фекалните маси. А вареното и суровото цвекло, придават цвят бордо на фецеса. Но какви храни правят изпражненията по-светли?

Ако похапваме повече растителната храна, светлокафявите фекални маси са нормално явление. Временното обезцветяване на изпражненията може да бъде предизвикано от:

 • Голямо количество мазна храна – това може да бъде мляко, сметана, масло, животински мазнини и т.н. Изсветляването на фекалните маси в този случай се дължи на лошото храносмилане на тези храни.
 • Ударна порция ориз, картофи и банани – прекаляването с тези храни може да обясни внезапното изсветляване на изпражненията и да доведе до тяхното втвърдяване.

Ако причина за светлите фекални маси е храненето, то за да се върне нормалният кафяв цвят, е достатъчно да преразгледаме хранителния си режим.

Светли изпражнения и лекарствени препарати

Приемът на някои лекарствени препарати също може да повлияе на цвета на фекалните маси. Така например, всички познаваме действието на активния въглен, от който изпражненията придобиват наситено черен цвят.

За изсветляването на изпражненията способства прием на:

 • Медикаменти, съдържащи калций и антациди;
 • Препарати за понижаване на температурата, противоепилептични и против подагра;
 • Нестероидни противовъзпалителни средства;
 • Орални контрацептиви, противогъбични препарати, лекарства против туберкулоза;

Светли могат да станат изпражненията и от някои изследвания, например, след рентген на стомаха с използване на рентгеноконтрастно вещество – бариев сулфат.

При липса на каквито и да е нарушения на фона на светлите изпражнения няма основания за безпокойство. След спиране на препаратите цветът на фекалните маси се нормализира от само себе си.

Светли изпражнения – симптом на заболявания

Светлите изпражнения също могат да са един от симптомите на различни заболявания на органите на стомашно-чревния тракт.

Основно това са заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур, при които се нарушава отока на жлъчка, и нейните компоненти не стигат до местоназначението си.

Светли изпражнения при бременни и новородени

Бледите изпражнения за деца на кърма са нормално явление. Разбира се, ако фекалните маси са просто светли, а не бели. Светло-жълто-кафявите изпражнения се наблюдава и при деца, при които се въвежда захранване.

С адаптацията на детския организъм към новия хранителен режим изпражненията потъмняват и придобиват нормалния си кафяв цвят.