Това е популярна днес многофункционална козметика, която предизвиква немалко въпроси.

Толкова ли е ефективна както се твърди от производителите? Може ли едно средство да действа за овлажняване и за пилинг? И не вреди ли на здравето на косата и на кожата?

Комбинация от съставки в многофункционалната козметика

Според резултати от социологическо проучване, проведено от американска компания, повечето от половината жени в САЩ проявяват интерес към многофункционалните козметични средства.

Една от причините за подобен избор, която най-често се посочва от жените, това е спестяване.

У нас тази козметика за лице и тяло също се радва на нарастваща популярност. Но някои скептици не вярват в многофункционалността на тези козметични средства и много често не без основания.

Ефективността на козметиката зависи от нейния състав. За да бъде способен един козметичен продукт да овлажнява кожата, да заглажда бръчките и да предпазва от слънцето, трябва да съдържа огромно количество компоненти.

Така изниква въпроса – а винаги ли са съвместими? Някои съставки е възможно да не се съчетават една с друга, а понякога и да неутрализират действието си.

Например, плодовите киселини дезактивират пептидите. Затова козметиката за лице и тяло, съдържаща двата компонента, може да бъде по-малко ефективна от тази в състава на която влиза само един от тях.

Още един пример – ретинол и неговите производни, които могат да блокират пробиотиците. Разбира се, има и универсални компоненти от типа на хиалуроновата киселина и растителните екстракти. Но тяхната възможност често се ограничава само до ефективно овлажняване на кожата.

Това безспорно е много добре, но за разрешаването на проблеми като бръчки, акне или пигментация, подобно действие, за съжаление, не е достатъчно.

От друга страна, многофункционалната козметика може да има в своя състав вещества, които се допълват и усилват действието си един на друг.

Така например, действа гликоловата киселина в съчетание с пировинената, а взаимодействието на двата пептида аргирелин и лейфазил помага за по-бързо заглаждане на бръчките.

Всички компоненти са с едно действие. Затова ако е необходимо да се реши конкретен проблем с кожата, е по-добре да се обърне внимание на козметичните средства, действието на които е насочено към разрешаването на именно този проблем.

Крем за лице и тяло с двойно действие

Може би лесният за използване вариант на многофункционалната козметика – това е крем за лице и тяло, който притежава едновременно овлажняващи и защитни свойства. Но в този случай натуралните масла, които влизат в състава на овлажняващите средства, понижават слънцезащитните свойства на комбинираното средство.

Става въпрос за безопасните филтри – титаниев диоксид и цинк, които действат единствено с минерално масло. А действието на последния, на свой ред, може би по не най-неблагоприятен начин да се отрази на състоянието на комбинираната и мазна кожа, затова може да запушва порите и да предизвиква поява на възпалителни процеси.

Какво е решението? Първият вариант е да се използва овлажняващ крем и слънцезащитна козметика за лице и за тяло, а втората – внимателно да се чете състава, посочен на етикета, и да се избира продукт без натурални масла.

Многофункционална козметика за коса

Многофункционалната козметика за коса – това може да се определи като ефективен вариант. Но само не тогава, когато става въпрос за шампоан и кондиционер само в един флакон.

Да започнем с това, че тези продукти имат различно pH – шампоанът е с неутрално или с алкално, а кондиционера – кисело. Затова обединяването в един продукт – не е добра идея.

В резултат на използване на такова средство косата може да не измие добре, или липса на кондициониращ ефект, тоест отворени кератинови фоликули на косъма и заплитане на кичури. 

За постигане на най-добър ефект при грижа за косата е по-добре да се използва отделно шампоан и кондиционер. А при желание да се спести време, е добре да се използват кондиционери, които не изискват изплакване на косата, и изпълняват няколко функции едновременно – заглаждат косата, а също и предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.