Разширените пори създават доста по-голям дискомфорт от пъпките и лющенето на кожата.

Това е следствие от неправилната грижа, замърсена околна среда, вредни навици и редица други фактори.

Размерът на порите, който се обуславя от генетиката, не може да бъде променен, но можем да се борим с причините, които предизвикват тяхното разширяване.

Какво помага при разширени пори

Проверка на хормоналния фон

Нарушения при функционирането на ендокринната система могат да предизвикат отделяне на излишно количество себум.

Ако проблемът е постоянен, следва да се изключи хормонален дисбаланс.

Ексфолиант на основата на сода

Содата може да помогне за почистване на кожата и помага за справяне с комедоните. 1 супена лъжица се смесва с малко количество мляко – трябва да се получи смес, която наподобява паста.

Нанася се на кожата с нежни масажни движения. Специално внимание трябва да се обърне на проблемните зони. След тази процедура порите се свиват, кожата става по-гладка и равна.

След 35-годишна възраст образуването на колаген се забавя, затова кожата губи еластичност. Порите се увеличават, тяхната форма се променя и стават като отвори, затова е много важно да се поддържа тонуса на кожата и нейната еластичност.

Защита на лицето от УВ-лъчите

Под въздействието на УВ-лъчите роговият слой на кожата става по-дебел, това е защитна мярка. Резултатът е нарушаване на функцията на мастните жлези, кожата по-трудно се освобождава от продуктите на разпада от обмяната на веществата в клетките.

Преди излизане навън е добре да се нанася средство със слънцезащитен фактор. През зимата не е особено наложително, както и при облачни дни.

Маска с желатин

Този състав подхранва кожата, премахва мазния блясък и спомага за свиване на порите. Желатин се залива с вода и се оставя да престои.

След това се смесва с чаена лъжичка глицерин и със същото количество мед. Нанася се с масажни движения, оставя се да престои за 5-7 минути, а след това се измива с хладка вода.

Правилна грижа

Важно е кожата редовно да се почиства, да се погрижим за нейното овлажняване и подхранване, да се премахват мъртвите частици и замърсявания с помощта на ексфолиант.

Избирайте средства със състав, който спомага за нормализиране на функцията на жлезите.

Почистване с лимон

Лимонът прави кожата по-светла, премахва мазния блясък и прави порите не толкова забележими. Памучен тампон се накисва в лимонов сок, наполовина разреден с вода, и след това се нанася на лицето, като се обработват внимателно проблемните зони.

След 10-15 минути се измива и на кожата се нанася овлажняващ крем.

На състоянието на кожата огромното влияние оказват и витамините. Затова редовно трябва да се приема витаминният комплекс, който е изписан от личния лекар или от специалист след проведен биохимичен анализ на кръвта.

Промяна на хранителния режим

Храните, които ядем, влияят на състоянието на кожата. Яденето на пикантна, пушена, мазна храна, сладко, пиенето на газирано може да стане причина за разширени пори и наднормено отделяне на кожен себум.

За подобряване на състоянието на кожата и на порите е добре да се промени хранителния режим. Необходимо е да се състои от зеленчуци, зърнени, белтъчини, риба и други полезни храни. Желателно е общият обем на течности, които се приемат в рамките на деня, да е около 2 литра.

Средства със салицилова киселина

Салициловата киселина „изсушава” обривите и помага в борбата с омазняване на кожата. Такива средства е необходимо да се ползват с повишено внимание, за да не се изсушава прекалено много кожата.

Миене с хладка вода

Горещата вода способства за разширяване на порите, затова си създайте правило лицето да се мие с хладка вода.

Ако нямате обриви по лицето, не страдате от купероза и други кожни проблеми, сутрин лицето може да се натрива с кубче лед.

Не вземайте горещ душ или вана, преди да излезете навън или преди важно мероприятие – тази процедура може да доведе до разширяване на порите.

„Глинена” маска

Козметичната глина „изтегля” мръсотията и мазнината от порите, прави ги не толкова забележими, заглажда кожата. Разредете глината с вода, както е написано в листовката за употреба. Когато маската започне да изсъхва, изплакнете с голямо количество вода.