Най-голяма опасност за човешкото здраве днес представляват бактериите, които развиват устойчивост към лечение с антибиотици.

Във връзка с нарастващия проблем с резистентността към антибактериалните препарати експертите на Световната здравна организация създадоха списък със суперопасните бактерии.

Съставен е с отчитане на текущото ниво на устойчивост към лекарства, глобални показатели за смъртност, разпространение на инфекции и натоварване на системата на здравеопазване.

Последно списъкът бе обновен през 2017 г. и включва 12 супербактерии.

Кои бактерии се смятат за суперопасни

Според експертите на СЗО най-критичните бактерии, за които спешно е необходимо разработване на нови антибиотици, са по-долу изброените 3 вида.

Ацинетобактер баумани

Аеробна бактерия, която може да предизвика менингит, пневмония, инфекции на кръвообращението, възпаление на рани, урологични инфекции.

Бактерията е широко разпространена в природата, а също и вътре в болниците. Ацинетобактер баумани може да предизвика гнойни инфекции във всяка система на организма – бели дробове, пикочни пътища, кожа и меки тъкани, а също и да доведе до сериозни инфекции на кръвоносната система.

Псевдономас аеругиноза

Един от основните провокатори на гнойно-възпалителни процеси. Повечето инфекции, предизвиквани от тази бактерия, се срещат в болнични условия.

Инфекциозните заболявания, обусловени от този микроорганизъм, могат да се развият в кожата, подкожната тъкан, костите, ушите, пикочните пътища, белите дробове и т.н

При хоспитализираните първият признак на увреждане с тези микроорганизми може да е сепсис. Както и ацинетобактер баумани, псевдономас аеругиноза е устойчива на едни от най-мощните антибиотици с широк спектър на действие.

Ентеробактерии

Бактериите от това семейство е възможно да предизвикат инфекции в пикочно-половата система – цистити, пиелонефрити, остри и хронични простатити.

Също са провокатори на тежки и често смъртоносни инфекции, сред които и пневмония.

Ентеробактериите са устойчиви към действието на широк спектър от антибиотици, сред които цефалоспорини от трето поколение и карбапемени – най-силните антибактериални препарати, разработвани до момента.  

Какви още бактерии са нечувствителни към антибиотици

Във втората и третата група СЗО събира бактерии с висок и средно ниво на приоритет. Микроорганизмите от тези групи са с нарастваща устойчивост към лекарства. Предизвикват все повече заболявания.

Във втората група с висок приоритет са 6 бактерии.

Ентерококи фаециум

Вид ентерококи, които колонизират предимно тънкото черво. Тези бактерии притежават висока ензимна активност. Все по-често Enterococcus faecium стават причина за вътреболнични инфекции и е възможно да провокират внезапен бактериален перитонит.

Златист стафилокок

Бактериите от групата на стафилококите могат да предизвикат широк диапазон от заболявания, като се започне от леки кожни инфекции и се стигне до опасни за живота болести. Сред тях са пневмония, менингит, остеомиелит, ендокардит, инфекциозно-токсичен шок и сепсис.

Златистият стафилокок оглавява списъка с бактерии, заразяването с които най-често става в лечебни заведения.

Бактерията може да проникне в човешкия организъм по различни пътища. Отлагайки се по лигавиците на вътрешните органи, предизвиква силни възпалителни процеси, в резултат на които се появяват гнойни образувания.

Хеликобактер пилори

Широко разпространен провокатор на инфекции на стомашно-чревния тракт. Бактерията се разпространява по битов път – чрез кухненски съдове, средства за лична хигиена, а също и при целувка.

Хеликобактер пилори издържа на киселинна среда и лесно прониква в лигавиците на стомаха, разрушава неговите тъкани. Лигавицата се възпалява, в резултат на което се развиват ерозии, гастрити, а впоследствие – язви.

Ако инфекцията не се излекува своевременно, има риск от възникване на рак на стомаха. Бактерията е широко разпространена както сред възрастни, така и сред млади – при деца и тийнейджъри.

Кампилобактер

Род анаеробни бактерии. В природата се срещат над 10 вида патогенни вида, които могат да предизвикат у човек треска и стомашно-чревно разстройство.

Бактериите могат да попаднат вътре в човешкия организъм при употреба на храни, които не са достатъчно добре термично обработени – месо с кръв, сурови миди и непастьоризирано мляко.

№5 и №6 в списъка, обявен от СЗО, във втората група по приоритет са самонели и гононоки.

В третата група със среден приоритет на важност са 3 бактерии – пневмококи, хемофилус инфлуенце и шигели. Инфекцията с последните бактерии понякога много трудно се лекува с антибиотици.