Това е рядък случай, когато се оказват в друга част на тялото.

Лекари от отделението по акушерство и гинекология на австрийска болница трябвало отново да се заемат с жена само 5 дни след раждането на второто ѝ дете. Родилката потърсила помощ, поради оплаквания за болка и подпухване на гениталиите.

По време на раждането получава няколко разкъсвания и лекарите трябвало да положат 2 двойки шевове в най-чувствителните области.

Как тъкани от млечната жлеза се оказват във вулвата

Според лекарите, още на четвъртия ден след раждането жената съобщава, че от вулвата тече млечнобяла течност. Забелязва 2 отока, формирали се отдясно и отляво в областта на срамните устни и перинеума.

Естествено лекарите веднага предполагат, че за всичко са виновни шевовете, но жената обръща внимание, че подобни симптоми се проявяват и след първата бременност.

В резултат става ясно, че за всичко е виновна т.нар. ектопична /намираща се не на своето място/ тъкан на млечната жлеза, която се развива директно във външните полови органи.

Това се потвърждават и от резултатите от ултразвука, макар и на вулвата да не се появяват зърна, там се образуват протоци, през които се отделяло мляко.

Как става това? Всички бозайници имат т.нар- зародишни млечни линии – млечен гребен. Когато сме все още ембриони, тази област наподобява бъдещи зърна и тъкани на млечната жлеза.

Протоци е възможно да се образуват по цялата тази линия, просто в нормално състояние не се проявяват по никакъв начин. Но тежка бременност може да предизвика тяхната аномална активност, и ето го резултатът.

Защо се отказва отстраняване на тъканите на гърдата от вулвата

Лекарите не отстранили тъканите на млечната жлеза, а само парирали симптомите и отстранили възпалението. Обясняват своето решение с това, че жената може да има проблеми в бъдеще от онкологичен характер.

По време на премахването на тъканта на млечната жлеза е възможно да се образуват метастази и да се формират нови образувания, които може да са злокачествени.