Над 90% от случаите на затлъстяване са свързани с преяждане и с неумението да се контролира чревоугодническия апетит. А не може ли да е много по-лесно – да се намалят порциите и да не се натъпква стомаха до края предел?

За съжаление, нарушенията на хранителното поведение са свързани с множество физиологически и психологически фактори. В тази статия ние ще поговорим за това как хората се опитват да заменят храната с ярки впечатления, любов и други вечни ценности.

1. Против стрес

Неуредиците в работата и в личния живот, вечната икономическа криза и лошите новости по телевизията, а вече и в Интернет и в социалните мрежи, е ежедневната порция стрес, справянето с която не е лесно.

Човек се отчайва, че не е в състояние да намери някаква опора, на която да се почувства уверен и спокоен, и преминава към тежката артилерия храната.

Порциите вкусна, ароматна храна стават все по-големи, хамбургери, пици, макарони, сладкиши, бисквити и сандвичи се сменят едни с други, като не ни дават да останем един на един с този тревожен свят.

Килограмите растат заедно със зависимостта от въглехидратите и захарта, а чувството за фалшиво спокойствие и щастие ни пречат да видим увеличаващото се отражение в огледалото.

2. Любов

За опитите да заменим любовта с храната най-добре е разказал Зигмунд Фройд, откроявайки орално-пасивния тип личност.

Според него такива хора са получавали недостатъчно внимание от своите майки или не са били кърмени в бебешка възраст, и това е повлияло на техния характер, формирайки невротични черти – лекомисленост, неприспособимост към преодоляване на житейските трудности, нерешителност, пасивност, доверчивост, предразположеност към чуждо влияние.

Орално-пасивните личност търсят любов, закрила и увереност в храната, която никога не ги подвежда.

И която редовно се рекламира от красиви и щастливи хора – семейства с удоволствие ядат течен шоколад, приготвят заедно скарата, хапват вкусни сандвичи. Мечтаейки да бъде на тяхно място, наивният човек си купува популярните продукти, но вместо щастие получава само наднормено тегло.

3. Увереност в утрешния ден

Това явление е пряко свързано с гладното детство на нашите баби и дядовци. Дефицитът на продукти ги е научил да слагат по-големи порции, да си дояждат всичко до последната троха и да трупат запаси от хранителни продукти.

Такива хранителни навици са изградени у нашите родители, и у самите нас. Признайте си, че понякога ви е трудно да изхвърлите развален продукт или мухлясал хляб?

Преяждайки човек иска да докаже на себе си, че няма да гладува, дори във времена на тежка икономическа криза. Колкото по-голям е страхът на човек да остане без никакви финансови средства, толкова повече нараства потребността му от храна.

Вероятно много от нас си спомнят как преди 18 години цените в магазините се сменяха на няколко часа, а рафтовете в магазините бяха празни – вероятността оризът да изчезне от пазара е нищожна малка, но хората купуват с килограми от нея въпреки липсата на здравия смисъл.

Как е необходимо да се отнасяте към храната? Философията на гастронома или на гурмето

Виждали ли сте някога истински гастроном или гурме, както е по-популярно да се нарича? Въпреки разпространеното схващане такива хора рядко са с наднормено тегло. Тайната на тяхната стройност е проста – те истински обичат храната и прекрасно разбират, че тяхната прекомерност ще им попречи да я оценят по достойнство.