При хората ухото естествено образува подобно на восък вещество, наричано ушна кал. Почистването на ушна кал при възрастни е по-лесно, отколкото при деца.

При най-малките слуховият канал е тесен и чувствителен, предразположен към възпаления, което изисква повече грижи. Образуването на прекалено голямо количество ушна кал прави необходимо почистването на ухото, което може да е трудно за родителите.

Как правилно да почистваме ушите на детето

Защо се образува ушна кал при децата

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. Ушната кал при децата има важно биологично приложение. 

Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби, смазка и овлажняване на слуховия проход за предотвратяване на раздразнение.

Освен това ушната кал се състои от съединения с антибактериални и противогъбични свойства.

Образуването на ушна кал по никакъв начин не вреди на детето. Проблеми е възможно да възникнат, когато стане твърда суха и се образува в прекомерно количество, като предизвиква тапи и възпаления.

Ушната кал се движи към външното отверстие на слуховия проход, като се отделя навън в малки количества.

Родителите е важно да знаят, че обикновеното къпане е достатъчно за омекотяване на ушната кал и за отделяне на излишъка от нея.

В някои случаи твърдата ушна кал, която навлиза твърде дълбоко в ушния канал, може да създаде проблеми на детето. Натрупването на кал може да създаде условия за формиране на тапи, а в отделни случаи и външен отит – възпаление на слуховия проход.

Как да различаваме тапи ушна кал и възпаление

Децата с признаци на възпаление на външното ухо имат симптоми, сходни проявления, характерни за ушните тапи.

Външният отит също предизвиква други симптоми, сред които треска, секрети от ухото, болка в слуховия проход, липса на апетит и необясним плач и безпокойство.

Ушната кал, ако възникне бактериално възпаление, може да придобие неприятна миризма и да промени цвета си.

Родителите трябва да проверяват слуховия канал, като обръщат внимание на цвета на кожата и на самата ушна кал – при норма трябва да е в жълто-кафяв цвят. Ако има зачервяване, жълтеникави течения, то има голяма вероятност това да е признак на възпаление на ушния канал.