Италианска Сардиния е парадоксален остров.
Това е не само родина на много дълголетници, но това е място, в което мъжете-дълголетници са не по-малко от жените.
С какво се хранят дядовците на Сардиния?
В Европа има удивително място, което се смята за родина на дълголетниците.
Това е италианският остров Сардиния, където не само живеят дълго, но и опровергават традиционните за другите региони с дълголетници традиции.
Но на Сардиния броят на жените над 100 години е не по-малко от този на жените.
Варвари-дълголетници
Джани Пес, първият описал тази зона през 90-те години.
В село, където живеели 2500 души, открил 7 души над 100 години.
За сравнение, в САЩ са 14 пъти по-малко – един столетник на 5000 американци.
Пес проучил историята на хиляди старци от Сардиния, а с 200 от тях общували лично.
Толкова голяма е концентрацията на дълголетниците в Барбаджи – планински район на италианския остров.
В останалата част на острова живеят дълго, но по-малко, отколкото в тази изолирана от останалите места области.
До неотдавна там се живели според заветите на предците, спазвайки традиции във всичко – в хранене, домакинство, неписани обичаи, семейни ценности.
Старците живели в семействата на децата си и се ползвали с тяхното уважение.
Строго се спазвало и разпределението на труда между мъже и жени.
Дамите се трудели у дома, мъжете обратно – никога не се занимавали с това.
Възможно е това да е причината да живеят по-дълго.
Ако по света съотношението на столетници мъже и жени е 1:4, то на острова е 1:1.
Повечето мъже трябвало да обикалят всеки ден из горите – не по-малко от 5-6 килограми.
Но натоварването не било много интензивно – пасли кози и овце.
Други постоянно работели на своите ниви, били обикновени земеделци.
Жените пък рядко напускали границите на домашното стопанство и се движили по-малко.
За полезно учените смятат и още едно мъжко хоби – да се събират вечер и да се шегуват помежду си.
Цивилизацията прониква и в тези варварски места – названието „Бараджи“ произхожда от варвари.
По-цивилизованите младежи, които загърбили традициите, вече се различавали от бащите и дядовците си на тази възраст.
Сред тях има доста хора с наднормено тегло. В миналото са били не повече от 1%, а сега са около 15%.
„Несредиземноморска“ диета
Сардиния е остров в Средиземно море, и е добре известно, че храненето в този регион е едно от най-полезните в света.
Но, колкото и да е парадоксално, в Бараджи се хранят по-различно.
Храненето е доста оскъдно и не особено разнообразно.
Освен там живели бедно до неотдавна и не могли да си позволят различни угощения.
Ето основният набор от храни – пълнозърнест хляб, зеленчуци – домати, картофи, патладжани, много фасул.
Сирене и макарони в достатъчно количество си позволявали само по-заможните.
Месо в тези отдалечени кътчета на острова похапвали само веднъж седмично, през почивните дни или по празници.
И това въпреки че се занимавали със животновъдство, отглеждали кози и овце.
Голяма част от месото се продавало, тъй като яденето му било скъпо.
Естествено пили козе мляко и се хранели с продукти от него.
Козето мляко е много полезна храна, много по-богато на хранителни вещества от кравето.
В него има повече калций, и с 47% витамин А, 134% повече калий и 3 пъти повече ниацин.