Гръбначните изкривявания са сред най-често срещаните патологии на съвременното население. До скоро те се свързваха с напредналата възраст, но напоследък се установи, че все повече млади хора имат проблеми със стойката и извивките на гръбначния стълб.

Това, до голяма степен, това се дължи на заседналия начин на живот, липсата на физическа активност и придружаващите заболявания. Днес, ще говорим за едно от най-често срещаните, изкривявания на гръбнака – кифозата.

Как да различим нормалното от патологичното изкривяване на гръбнака

Гръбначния ни стълб, нормално, има S- образна форма, получена чрез естествени физиологични извивки. Тези извивки са шийна лордоза, гръдна кифоза, поясна лордоза и сакрална кифоза.

Лордозата представлява изпъкналост напред, а кифозата – изпъкналост назад. За нормална, физиологична кифоза се приема изкривяване назад в границите от 20 до 40 градуса.

В началото на развитие на патологичната кифоза, изкривяването може да се забележи само от ортопед и при извършването на специални изследвания. С напредване на времето, кифозата започва да се забелязва и от обикновения наблюдател и от самия човек.

Раменете се „изместват“ напред, а гръдния кош изпъква назад. Започват да се усещат болки в гърба, а в последствие, при липса на терапия, може да се стигне и да усложнения свързани с гръдния кош, дишането и работата на сърцето.

До сега, обаче, говорихме само за гръдната кифоза, която е най-разпространена и с най-висок риск от развитие на тежки последици. Кифозата може да бъде още шийна и поясна, при което са засягат, съответно, шийният отдел на гръбнака и горните 2 поясни прешлена.

Какви са причините за усилване на физиологичната кифоза

Патологичната кифоза се среща често при хора в напреднала възраст, но може да се забележи и при деца до 16-годишна възраст. В първия случай, тя се дължи на инволютивни изменения на гръбначния стълб във времето на стареене.

В юношеска възраст, кифоза може да се причини заради интензивния растеж, носенето на тежки раници и неправилна стойка на седене.

Макар и рядко, може да се наблюдава вродена кифоза, в резултат на аномалия в развитието на гръбнака, при което гръбначния стълб остава недоразвит.

Остеопорозата е водеща причина за развитие на кифоза, особено за жени след периода на менопаузата. Това се дължи на факта, че остеопорозата води до намаляване на костната плътност и до повишен риск от фрактури и компресиращи счупвания на гръбнака.

Смята се, че това състояние може да се обвърже и с генетична предразположеност.

Друга причина за поява на патологична кифоза е остеохондрозата. Това е дегенеративно-дистрофично разрушаване на костната тъкан на гръбначния стълб, ставните хрущяли, връзките и междупрешленните дискове. Както вече споменахме, кифозата може да се дължи и на неправилна стойка, носене на тежки чанти и застояване.