Не трябва да се забравя, че народните средства също могат да бъдат опасни, неслучайно в повечето наши статии отбелязваме и техните противопоказания.

Повечето хора използват народни средства с убеждението, че невинаги са ефективни, но пък смятат, че не могат да им навредят. Но ново изследване напомня, че това невинаги е така.

В действителност има доказателства, че една от най-често употребяваните билки вълча уста доказано може да предизвика бъбречна недостатъчност и рак при приблизително 5-10% от населението, които имат генетична предразположеност да развият тези заболявания, в резултат на въздействието на тези съединения.

Вълчата уста е растение, което е използвано с терапевтични цели повече от 2500 години, за лечение на ужасно много неща, сред които - ухапвания от змии, безсъние, запек, маточни проблеми и системен едем.

Но също така е известно, че това растение съдържа потенциално смъртоносни токсини, аристоложна киселина, за които е установено, че могат да провокират бъбречни заболявания.

Взаимовръзката била установена през 90-те години, когато датски учени провели изследване, при което тествали колко ефективни са билките за нормализиране на теглото, в изследването взели участие голям брой жени, една част от които развили рак на пикочните пътища.

Една от билките, които били използвани при изследването била и вълчата уста.

През следващото десетилетие, учените забелязват, че необичайно много хора, обитаващи Балканския полуостров, които често ядат хляб, замърсен със семена на вълча уста, страдат по-често от това заболяване.

Там били проведени мащабни молекулярни изследвания и такива на населението, и се установило, че около 5-10% от хората имат генетична предразположеност към развитието на патологии в резултат на въздействието на аристоложната киселина – и при тях тази билка може да предизвика увреждане на бъбреците.

Дори и тези, които не са генетично предразположени, вълчата уста причинява повече мутации, отколкото 2-та най-разпространени канцерогена в средата, която обитаваме – тютюневият дим и УВ-лъчите, това показват данните от 2 проучвания от 2013-та година.

В ново проучване учени от Тексаския университет призовават за по-строги правила при продажбата на билкови препарати.
Наличните данни показват, че не всички билки са полезни, а понякога може и да са смъртоносни.

Освен това няма как предварително да се знае дали всички билкови препарати са безопасни, защото само някои от тях са тествани системно за токсичност или канцерогенност.

Всяко едно вещество, което проникне в тялото ни, може да предизвика странични ефекти и са много по-рисковани за употреба от медикаментите, които преминават през множество тестове, преди да бъдат допуснати до пазара.

Най-големият проблем е защо страничните ефекти на билковите екстракти не се обсъждат по-широко.
Според авторите на последното изследване проблемът е в липсата на научни изследвания по темата.

С други думи има много билкови екстракти, които се предлагат на пазара, за които няма данни какви странични ефекти могат да предизвикат, а също и за тяхната безопасност за човека, тоест не са провеждани такива тестове, които да ги потвърдят.

И не е само билката вълча уста, изследвания, публикувани през март, показват, че през последните 5 години, най-малко 6 трансплантации на органи в Австралия са се наложили, заради странични ефекти от употреба на билкови екстракти, освен това е установена и връзка между добавки зелен чай и чернодробна недостатъчност.