Камфоровото масло е много популярно в областта на медицината и козметиката. От двата вида растителен продукт за лечение и разкрасяване се използва т.нар. бяло камфорово масло.

Лечебни свойства на камфоровото масло

Използва се в терапията на астма, епилепсия, бронхити, подагра, ревматизъм, артрити, мускулни възпаления, простудни заболявания и кашлица – стимулира отделянето на храчки, аритмии, неврози, а също и с цел предотвратяване на появата на рани от залежаване при болните, принудени да бъдат през цялото време в леглото.

В аптеките камфоровото масло може да се купи под формата на мехлем, маслен и спиртен разтвор.

Тъй като камфоровото масло има цял букет от странични ефекти, то се използва единствено външно.

Благодарение на богатия си състав камфоровото масло проявява обезболяващо, питателно, очистващо, противовъзпалително, ранозаздравяващо, антисептично и подмладяващо действие способно да регулира секрецията на кожен себум, притежава изсветляващ ефект по отношение на пигментираните участъци.

Камфорово масло – употреба за лечение, рецепти

За разсейване или заглаждане на келоидни белези това масло се препоръчва под формата на компреси. Потопете стерилна превръзка в маслото, поставете на засегнатия участък, отгоре завийте с найлон и закрепете.

Процедурата е необходимо да се извършва всеки ден в продължение на месец.

Първият път се препоръчва компресът да се остави за не повече от час, ако процедурата не предизвиква дискомфорт или други неприятни усещания, следващият компрес може да се остави за цяла нощ.

Също компресите с това лечебно масло са добри за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. Компресът се прави както и в първия случай, но само че се оставя за денонощие, и след това се сменя.

За облекчаване на болки, ускоряване на процесите на заздравяване на гнойни рани, травми и други увреждания е добре да си направим кърпички с камфорово масло.

Процедурата се прави ежедневно, кърпичката се сменя на всеки 20 минути – 4 пъти дневно. 3 дни след използването на камфоровото масло се наблюдава видимо подобрение.

С профилактична цел на образуването на рани от залежаване при болни на легло с такова масло кожата на човек се намазва след хигиенни процедури.

Срещу болки в ушите това средство може да се използва като лосиони, поставяни в областта около болното ухо. Вътре в него обаче не трябва да се капе масло.

За справянето с кашлица ще помогне прием на масло по 4 капки по два пъти дневно, които или се пият с мляко или се добавят в него, а след това се приемат.

Също помага разтриването с подгрято масло. Подобни манипулации е желателно да се извършат през нощта при увиване с топло одеяло.

Ефективно и в кратки срокове за избавянето от хремата ще помогне рецептата на основа на този чудодеен растителен препарат.

Приложение на камфорово масло за коса

При грижа за мазна и чуплива коса, а също и за терапия на косопад се препоръчват добавянето на маски и готови шампоани.
Ето и ефективна рецепта срещу косопад – чаена лъжичка масло от камфор се смесва със сока на един лимон.

Съставът се втрива в кожата на главата в продължение на 20 минути, след това главата се увива в найлон и се оставя за 30 минути. За максимален резултат процедурата се прави всеки ден в продължение на 14 дни.