Всички организми имат своя генетична програма , която се съдържа в специфичен брой хромозоми със специално устройство. Теломерите са крайните части хромозомите и ги защитават от възможността да се съединят с други хромозоми.

В продължение на стотици години, учените правят опити да открият защо едни хора остаряват и умират по-рано от други. Науката е напреднала доста в тази насока, но все още няма точни и ясни данни на какво се дължи различното остаряване при хората.

Една от най-добрите хипотези, към момента, е тази за теломерите.

Как действат теломерите

Всеки път, когато клетките се делят, крайните окончания на хромозомите стават по-къси, докато накрая, вече, клетката не може да се дели и остарява. По-късите теломери = по-голяма вероятност от увреда на ДНК.

Колкото и логична да ни изглежда тази теория, все пак има и доста други фактори, които допринасят за клетъчното остаряване и смърт.

Има ли начин, с който да удължим теломерите си?

И да, и не. За съжаление, както споменахме и по-горе, процесът на стареене не е зависим единствено от теломерите, съответно тяхната дължина също е зависима от много фактори.

Открити са, обаче, и фактори, които могат да ни помогнат до ги запазим по-дълги, за по-дълго. Пушенето вреди на генетичния ни материал, а клетките от своя страна се опитват да го възстановят, което ги кара да се делят прекомерно.

Вече обяснихме, че прекомерното делене означава и по-бързо скъсяване на хромозомните окончания. Изследвания са установили, че стресът влияе пряко на дължината на теломерите.

Според някои проучвания, хората с най-високи нива на витамин Д остаряват с 5 години по-бавно. Други витамини, които удължават нашата младост, съответно и теломерите са витамин С и витамин Е.

Те намалят химичните стресори, които скъсяват теломерите. Експериментални изследвания са показали, че хората с по-високи нива на каротеноидите зеаксантин и лутеин имат по-дълги теломери.

Тези каротеноиди са открити в морковите, тиквата и други оранжеви и червени зеленчуци. Ядките и „мазните“ риби, богати на омега-3 мастни киселини, са доказали се противовъзпалителни средства. Освен това, намаляват пагубното действие на свободните радикали върху дължината на теломерите.

Що е то „теломераза“?

Проучено е, че теломеразата е ензим, който добавя кратки, повтарящи се краища към ДНК веригата. Вече са направени експерименти в тази област, които доказват славата ѝ.

Лабораторни мишки с липсваща теломераза умират и стареят по-бързо от други. В същото време, някои специалисти, считат, че изкуственото добавяне на ензима при хората, би увеличил риска от развитие на рак, поради риск от мутация.

Предстоят още много проучвания по темата.