За това съобщават американски изследователи.

Защо по-ниската от нормалната температура може да е опасна

Специалисти от Центъра за сърдечно-съдови изследвания, Медицинския институт Икан в Маунт Синай, Ню Йорк, обявиха, че понижената телесна температура около 35,5 градуса може да е признак на повишен риск от смърт, вследствие на COVID-19.

Съобщава се, че при 44% от заболелите, хоспитализирани с по-ниска температура, се е стигнало до летален изход.

Температурата над 40 градуса същевременно в момента на развитие на болестта, също може да свидетелства за опасно развитие на инфекцията, и нивото на смъртност в този случай е 42%.

Понижената температура може да е свързана с напреднала възраст, твърде слаба реакция на имунната система, и по-точно, с образуване на минимално количество интерлевкин-1, който е един от факторите за борба на организма с инфекцията.

Още една причина може да е засягането и увреждането на центъра за терморегулация, който е разположен в задния хипоталамус. Повишаването на температурата стимулира имунната система да функционира по-ефективно, но до определени нива, когато бъдат преминат стойности от над 40 градуса, то тогава са необходими мерки за свалянето ѝ.

Защо високата температура се сочи за признак на COVID-19, а ако е ниска

У нас сред първите случаи, при които се стигна до пневмония и необходимост от хоспитализация, вследствие на заразяване с COVID-19, бе при ски учител от Банско, който след като успя да се пребори с инфекцията, разказа, че твърде дълго е поддържал много висока температура, може би повече от 10 дни.

И затова у нас повечето институции си закупиха термометри, които да измерват температурата на гражданите на челото, които ги посещават.

Те обаче имат сериозен недостатък, който е характерен точно за летния сезон. Температурата на челото се влияе от външната температура.

Ако сме на слънце само 5 минути, челото се нагрява и термометърът ще покаже по-висока температура, може да се вдигне до над 37 градуса и да не бъдем допуснати до съответната институция.

Д-р Кунчев пък спомена, че ако температурата се задържи повишена на около 37,5-6 повече от 5 дни, то може да се касае за COVID-19.