От Lechenie.bg съставихме списък от 10 елементарни съвета, които ще ви помогнат да направите жилището си по-прохладно, без да използвате климатик.

От началото на юли до средата на август в повечето региони на България традиционно времето става доста горещо и животът в градските жилищни блокове и апартаменти съществено се усложнява.

От Lechenie.bg съставихме списък с прости съвети, които ще ви помогнат да понижите температурата в градското жилище.

 1. Прозорците от слънчевата страна на жилището е по-добре да се закрият от преките слънчеви лъчи. Най-елементарният способ е специалното светлоотразяващо фолио, но вместо него може да се използва и обикновено хранително опаковъчно фолио,което да се закрепи за вътрешната страна на стъклото със залепваща лента.
 2. Допълнителна мярка са щорите от плътен светъл материал – такава тъкан най-добре защитава от проникването на горещ въздух. Една от най-практичните летни опции са белите ленени завеси.
 3. Работата на вентилатора може да се окаже доста по-ефективна, ако бъде разположен в помещение с по-прохладен въздух като банята например. Още един вариант е да поставите на 20-30 сантиметра от перката купа със студена вода или няколко бутилки със замръзнала вода. Своеобразната конструкция може да се разположи близо до прозореца, така на практика цялата стая ще бъде обдухвана.
 4. В жилището за всеки случай се налага редовно да се проветрява. Най-добре в сутрешните и вечерните часове. А през деня, когато температурите са над 30 градуса, тогава е по-добре прозорците да бъдат затваряни. Единственото изключение е, ако можете да създадете течение, отваряйки врати и прозорци в противоположни посоки
 5. В източник на прохладен въздух може да се превърне ваната, ако за деня напълните по-голям съд със студена вода и оставете вратата отворена.
 6. Отдушниците е по-добре да се закрият с одеяла, с плътна материя – така нагретият въздух няма да се разпространява. По-естетичен е вариантът да използвате хранително фолио.
 7. Радикален метод за понижаване на температурата – да разпънете из стаята няколко мокри чаршафа или просто да изплакнете щорите. Подобна мярка съществено ще облекчи жегата в стаята, но ефектът едва ли ще се окаже дълготраен – само след няколко часа ще се наложи повтаряне на процедурата. За удължаването на ефекта ще спомогне по-сложна конструкция – мокър чаршаф се провисва във вертикално положение, а краят му се потапя в леген със студена вода.
 8. По време на лятната жега е по-добре да не затормозявате квартирата си с излишни вещи, преди всичко с килими, булани и други вълнени покривки. Те се превръщат в допълнителен източник на топлина и ще акумулират нагретият въздух.
 9. Ще облекчи престоят ви у дома ежедневното мокро почистване, благодарение на което в жилищните помещения няма да се натрупва излишен прах. Най-добре е подът да се мие в периода на горещините в ранната утрин и със студена вода – тогава при наличие на светлоотразяващи щтори охладеният въздух за дълго време ще се задържи в жилищното помещение.
 10. Най-добре е по време на лятната жега да се спи на земята, като се откажем от използването на легла и да сваляме матраците на земята, тъй като традиционно нагретият въздух се стреми нагоре
 11. От използването на излишна битова техника е по-добре да откажем. Не си струва без сериозна причина да включваме котлона или ютията, за да гладим дрехи.