Как бъдещите майки да намалят дискомфорта и да се чувстват по-добре

Бременността е огромно щастие, но едновременно с това и голямо изпитание за организма.

Едно от най-честите оплаквания по време на бременност, това са отоци и тежест в краката, болки и неприятни усещания в стъпалата, коленете, гръбначния стълб. Защо се случва така?

Как се променят стъпалата по време на бременност

По време на бременност бъдещата майка може да качи до 15 килограма. Доколкото детето не е разположено симетрично, центърът на тежестта се измества не само напред, но и настрани.

Тези естествени изменения предизвикват преразпределение на натоварването, натискът върху коленете и стъпалата значително нараства.

Рефлекторно се накланя гръбначния стълб, възниква сколиоза. Важно е да се отчитат измененията на хормоналния фон. Организмът постепенно се подготвя за раждането, връзките и фасциите – обвивките от съединителна тъкан и сухожилия, стават по-меки, еластични, и съединителната тъкан, която удържа костиците на стъпалото във физиологично положение, може да се разтегне.

Самото стъпало, сякаш се разпластява под действието на силата на тежестта.

През втората половина на бременността се появява още един сериозен проблем – отоците. Заради увеличените размери на матката се нарушава отока на кръв от вените на долните крайници.

Намалената обща подвижност на жените през този период само задълбочава ситуацията.

Всички тези изменения, неизбежни при нормално протичаща бременност, могат да доведат до болки в стъпалата и коленете, поява на мускулни крампи в краката и разширени вени.

Свода на стъпалото вече не е с оптималната си височина, което води до изменение на походката. Ходенето става болезнено, появява се тежест и неприятни усещания в коленете.

След раждането връзките възстановяват своята здравина, но могат да се фиксират развилите се патологични изменения в положението на костите и ставите.

Важно е да не се изпуска момента и навреме да се възстанови симетричността на гръбначния стълб и на костите на стъпалото.

Как да се избегне плоскостъпие по време на бременност

По време на бременност задължително следва да се носят индивидуални ортопедични стелки. Те осигуряват подкрепа на свода на стъпалото и не позволяват разпластяване в обувката.

След бременността те помагат за запазване на физиологичното положение на костите и на ставите, докато съединителната тъкан не се върне към нормите.

Ако не възникнат проблеми с неправилното разпределение на натоварването върху стъпалото, гръбначният стълб и ставите на краката също ще бъдат в безопасност.

Ортопедичните стелки трябва да отчитат индивидуалните особености на бременната жена, което включва естествената динамика на движенията.

Затова е важно кой ще бъде специалистът, който ще вземе мерките за тази стелка. Вторият важен момент е правилният избор на обувки. Те трябва да поддържат стъпалото и да бъдат като амортисьор.

По време на бременност е добре да се въздържаме от носене от тесни обувки и високи токове.

Не е нужно да се създават допълнителни препятствия за кръвообращението в стъпалата.

Как да се избавим от тежестта в краката по време на бременност

Постарайте се по-често да седите с повдигнати крака. Под действието на силата на тежестта кръвта ще отича от краката, а отоците ще намаляват. При шофиране трябва да се правят почивки, да спираме и да разгряваме краката.

Например, да се поразходим малко около колата, за да започнат мускулите да работят.

Добър ефект дава редовния масаж. Движенията трябва да са отгоре надолу, от петите до бедрата. Преди лягане може да се направи масаж на стъпалото. Това е не само полезно, но и доста приятно.

За масаж могат да се използват етерични масла, нерафинирано кокосово масло или от какао.

При отоци особено голямо внимание следва да се обърне на хранителния режим.

Необходимо е да се намали приема на сол и на храни, които я съдържат в по-големи количества, като например, колбаси, пушени месни изделия, да се слага по-малко сол при готвене.

Не трябва да се забравя и за пиенето на вода. Не трябва да се притесняваме, че от това отоците ще се усилят – възстановяването на водния баланс ще доведе до това, че течностите се задържат по-малко в организма.

Да наблягаме на леки храни, които не изискват големи усилия от страна на храносмилателната система за преработването им. Основно това трябва да са плодове и зеленчуци, но с първите не трябва да се прекалява, тъй като високото захарно съдържание някои от тях може да ни създаде някои неразположения.

Още един метод за профилактика, това е запазване на активността или по-скоро нейното поддържане – леките упражнения, разходки на чист въздух, ако позволява времето. Можем да правим йога за бременни или лека физзарядка.

Умерената активност възстановява нормалното кръвообращение и подобрява настроението.

Не трябва да забравяме за профилактика, а при поява на болки и тежест в краката следва да се обърнем към квалифициран лекар. И нищо няма да ни попречи да се насладим на бременността.

Как да се възползваме от ранната пролет

Важно е да се възползваме от вече настъпилата календарна пролет и да излизаме по-често навън, като разбира се, избягваме местата, където се струпват много хора.

В ранната пролет слънцето грее все по-силно, това позволява да си набавяме от слънчевия витамин, от запасите на който сме изразходвали в голямата си част през зимата.

За бебетата и за бъдещите майки е важно да излизат повече на слънце, разбира се, в ясни и топли дни, в които няма силен вятър, който може да ни докара простуда.

При студени и влажни дни, тъй като през март времето е променливо, разходките трябва да се ограничават до 1 час като продължителност, и по възможност да са в обедните часове и в ранния следобед, когато температурите са най-високи.

През следващия месец – април, когато продължителността на деня се увеличава и слънцето грее повече можем да си позволяваме повече време да прекарваме на открито. Двигателната активност ще ни помогне да се поддържаме в добра кондиция, и съответно раждането ще е много по-лесно.