Възможно е това да е първи признак на разширени вени.

Тежките, сякаш като от чугун крака – това е един от характерните признаци на физическа преумора. Възможно е да сте били толкова заети, че за целия ден нито веднъж не сте седнали.

А може би сте тичали повече, отколкото когато и да било преди. Или сте изминали 50 километра с велосипед. В тези случаи чувството за тежест в краката е напълно естествено.

Ако в последно време обаче не сте натоварвали краката, а те все пак ви тежат, това може да е признак на здравословни проблеми.

Каква е причината за тежест в краката

1.Разширени вени

При разширени вени кръвообращението в някои вени на краката се нарушава. Кръвта започва да се застоява в кръвоносните съдове. А доколкото самата кръв има и тегло, краката също изглеждат по-тежки.

Освен това усещането за тежест може да е предизвикано от отоци, които при разширени вени възникват в глезените и стъпалата.

Обикновено разширените вени са забележи и с невъоръжено око. Проявява се с издадени под кожата кръвоносни съдове. В началния стадий обаче вените е възможно да не се виждат. Тежестта в краката, която възниква често и без очевидни причини, това е ранен симптом, по който може да се предположат развиващи се разширени вени.

2.Хронична венозна недостатъчност

Така се нарича заболяването, при което сериозно се влошава оттичането на кръвта от краката.

Хроничната венозна недостатъчност понякога се съпровожда с разширени вени, но това не е задължително.

Първи страдат малките кръвоносни съдове, и човек може да забележи започналото заболяване само по появилата се тежест в краката, подуване, промяна на цвета на кожата. В засегнатата област става със синьо-червен оттенък.

3.Заболяване на периферните артерии

Това е още едно състояние, което е свързано с нарушения на кръвообращението. Луменът на артериите се свива, например, поради което на техните стени се натрупват атеросклеротичните плаки.

В резултат в крайниците, най-често долните, не постъпва достатъчно кръв, а мускулите не получават кислород и хранителни вещества. Това се усеща по честите спазми и тежест в краката.

4.Синдром на неспокойните крака

Така се нарича неврологичното състояние, при което у човек възниква потребност от това постоянно да си движи краката. Ако това не прави това, те започват да го болят, сърбят, пулсират, изтръпват.

Синдромът най-често е неприятен, но безопасен, въпреки че не е възможно човек да се наспи нормално. В някои случаи обаче това състояние се оказва симптом на сериозни нарушения в организма:

 • Недостиг на желязо;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Ревматоиден артрит;
 • Увреждания на гръбначния мозък.

5.Дисфункция на периферните нерви – периферна невропатия

Напомня на синдрома на неспокойните крака – човек движи краката си, за да се избави от дискомфорта в тях. При периферна невропатия неприятните усещания, включително и чувството за тежест обикновено засягат само стъпалата.

Периферните нерви могат да се засегнат, заради травми, инфекции, въздействие на токсини, нарушения на обмяната на веществата. Една от най-честите причини за това заболяване се счита развиващият се диабет.

6.Наднормено тегло или затлъстяване

Колкото по-голямо е теглото, толкова по-сериозно се натоварват краката при ходене. И затова е възможно те да сърбят, дори и да сте изминали съвсем малко.

Освен това заради наднормено тегло се повишава риска от заболявания, които се проявяват и с тежест в краката. Например, разширени вени или хронична венозна недостатъчност.

7.Бременност

С чувство за тежест в краката се сблъскват много бъдещи майки. За това причините едновременно са няколко:

 • Естествено увеличаване на теглото, особено в късните срокове на бременността;
 • Влошаване на кръвообращението в краката, което е предизвикано от натиск на кръвоносните съдове от страна на растящата матка;
 • Възникващи често при бременните отоци на краката.

Какво да правим, ако ни безпокои тежест в краката

Зависи от това колко често възниква неприятното усещане, ако се проявява само от време на време, например, веднъж в месеца или по-рядко, и минава след почивка то най-вероятно няма от какво да се безпокоим.

Ако краката обаче отичат и се уморяват постоянно, а и възникват допълнителни симптоми – изтръпване, болка, мравучкане, е важно да се поиска от личния лекар направление за специалист.

Според резултатите от прегледа лекарят ще ни посъветва как да се избавим от тежестта в краката. В някои случаи е достатъчна само лека промяна в начина на живот и в навиците:

 • Справяне с наднорменото тегло;
 • Повече движение – разхождане, плуване, каране на колело;
 • Избягвайте твърде тежки физически натоварвания.
 • Ограничете солта;
 • Не стойте на едно място твърде дълго – на всеки 20-30 минути се старайте да направите леко раздвижване за подобряване на кръвообращението;
 • През деня се старайте да почивате в легнало положение, като подлагате под краката възглавница.