Със сигурност, на пазара се предлагат много скъпи козметични продукти, които могат да направят косата ви блестяща, красива и добре ухаеща. Докато намерите точният продукт за вашата коса, обаче, трябва да изпробвате много други, които освен, че няма да дадат очаквания ефект, могат дори да опропастят здравината на вашата коса.

Затова днес, ще ви разкажем за една съставка, която се открива в някое от кухненските шкафчета на почти всяка домакиня и, която ще подхрани косата ви и ще ви спести много пари за скъпа козметика за коса.

Кое прави маята толкова ценна

Маята обикновено, се добавя към печивата, за да им предаде нужният обем и приятна текстура. Тя действа, като превръща захарите от тестото в етанол и въглероден диоксид.

В днешната статия, ще говорим за хлебната мая, която се използва за приготвянето на различни тестени изделия.

Оказва се, че хлебната мая е богата на витамини от група В, магнезий, калций, фосфор, калий, натрий и други микроелементи. Освен това е установено, че хранителната мая е пълноценен източник на протеини.

Въпреки, обогатеният ѝ състав, мненията покрай употребата на този продукт в кулинарията са успорвани, тъй като в последните години се появиха данни, показващи, че тя може да окаже неблагоприятен ефект върху здравето при редовна употреба.

Днес, обаче, ние ще ви разкажем за ползите от маята за косата.

Как действа хранителната мая върху косата

Както вече разяснихме, маята е богата на витамини от В-групата. Сред тези витамини са витамин В5 и витамин В7, чиито ползи са пряко свързани със здравината на космите, кожата и ноктите. Белтъчините, които се съдържат в този продукт, допълнително укрепват структурата на косата.

Ефектите от редовната употреба на мая върху косата са:

  • По-бърз растеж и по-гъста коса;
  • Редуциране на косопада;
  • Косата става по-блестяща;
  • Намаля се прекомерното омазняване;
  • Помага срещу пърхот

Как да включим маята в рутината ни за красива и здрава коса

Домашна маска с мая, яйце и мед (за подхранване)

Продукти: 1 ч.л мед; 1 с.л топло прясно мляко; 15-20 гр прясна мая; 1 жълтък

Приготвяне: Разтворете маята в топлото мляко и добавете меда. Изчакайте маята да втаса за 15 минути, а след това добавете жълтъка и разбъркайте. Нанесете на суха коса и оставете да подейства за около 30 минути, след което измийте косата.

Лесна маска с мая и мляко (срещу мазна коса)

Продукти: 30 гр мая; 2 с.л. топло прясно мляко

Пригонвяне: Разтворете маята в млякото и изчакайте да втаса за около 20 минути. Нанесете в корените на косата и покрийте косата с шапка за баня. Измийте косата след около час.