Сериозни увреждания на сърцето, които водят до тромбоза на артериите или продължителна исхемия на миокарда, увеличават риска от тежко усложнение – инфаркт на миокарда.

Но повечето хора си мислят, че при това състояние възникват болка и остро изразено неразположение, страх и изменения в електрокардиограмата.

Случва се и тих инфаркт, при който симптоматиката е оскъдна, а последствията често са фатални.

Какви са факторите, които предразполагат към него, каква е ролята на затлъстяването, метаболитните нарушения, пол и възраст в развитието на опасното състояние?

Какво е необходимо за профилактика на сърдечни увреждания?

Какво се случва в сърцето?

Основа за измененията в сърцето при развитие на инфаркт са исхемично увреждане на миокарда в резултат на продължително прекратяване на доставките кислород.

Подобен процес се формира на фона на увреждания на съдовете от атеросклероза, вследствие на което рязко се свива лумена на венечните артерии.

На фона на стресовите въздействия, натоварване и активно отделяне на вазопресорни хормони е възможен спазъм, който напълно прекратява за определено време храненето на миокарда.

Или се развива тромбоза в областта на разрушаващи се плаки, което води до запушване на кръвоносния съд с тромб и пълно прекратяване на доставките на хранителни вещества и кислород.

Прието е да се смята, че инфарктът е остра гръдна болка, която се разпространява към лявото рамо или ръката.

А също и в зоната на шията на фона на пристъпа на рязко неразположение, страх и слабост

И колкото по-силно е засегнато сърцето, толкова по-влошено е състоянието.

Но специалистите казват, че невинаги при сериозно увреждане възникват типичните болки в сърцето, понякога е възможна и тиха форма.

Тогава промените се откриват вече след известно време, често няколко месеца след пристъпа.

И пациентите в този случай не получават необходимите лечебни мероприятия, не се обръщат към лекар и не са под контрол.

Възможна ли е да няма болка?

Повечето хора много се заблуждават, като си мислят, че щом няма болка, това означава, че няма и исхемично увреждане на сърцето.

Далеч невинаги сериозните сърдечни патологии формират силна болка, затруднено дишане, изразено неразположение и студена лепкава пот.

Често пристъпите протичат под маската на чревни или респираторни инфекции, усещания с неопределен характер.

Това могат да бъдат болка в стомаха, чревни разстройства, гадене и слабост, което се приема за отравяне и не бърза с ходенето на лекар.

При пациентите с „букет” от хронични заболявания и увреждания на нервната система е възможно да бъде нарушена чувствителността към болка и нейното възприемане.

Това прави възможно възникването на „тихи” форми на инфаркт.

Рискова група – диабет, затлъстяване, заболявания

Според изследователи, тази форма на инфаркт е характерна за хора, които са с висок праг на болка.

Тези болни усещат само слаби болезнени усещания, дори на фона на изразено увреждане на тъканите.

Но това не е единственият рисков фактор.

Опасно е наличието на диабет, особено в съчетание със затлъстяване и натрупване на висцерални мазнини – в областта на корема и вътрешните органи.

Най-често с тази форма на увреждане на сърцето се сблъскват мъже над 45 и жени след 55.

Нерационалното хранене, нарушение на баланса на холестерола и вредните липиди в кръвта, наличие на хранително затлъстяване също се отнасят към неблагоприятните фактори.

Така например, рязко се повишава риска от кардиологични патологии при мъже с обиколка на талията над 100 см, а при жени – над 90 см.