Случвало ли ви се е да чувате шум в ушите, без да съществува външен източник на звук?

Това състояние се нарича тинитус. За първи път подобни сигнали, свързани с постоянен шум на звънене, са били картографирани при човек, подложен на лечение и мозъчна операция.

В този рядък случай, състоянието е наблюдавано с помощта на 164 електрода, поставени директно върху мозъка на пациента, за да се проследят епилептичните припадъци.

Изследователите сравняват мозъчната активност при силен тинитус с периодите, когато е тихо. Те забелязват различия, изненадващо разпределени в широк набор от области на мозъка.

Проучването е публикувано в списание „Current Biology“

Шумът в ушите или постоянното присъствие на фантомни звуци, засяга около 10% от възрастните в Обединеното кралство, дори 1% е достатъчно тежък, за да повлияе на качеството на живот. Шумът може да наподобява звънене или писък.

В много случаи започва с частична загуба на слуха, а понякога се дължи на силен шум или преобразуване на звукови вълни в нервни сигнали, в сърцевината на вътрешното ухо.

За предишните изследвания, целящи да установят промените в мозъка са използвани уреди за сканиране (като магнитен резонанс), които са много по-точни от електродите, използвани в новото изследване. Проучени са и модели на тинитус при лабораторни животни.

Направено е изследване, свързано с опитите за лечение на тинитус по време на операция, в която са използвани само четири електрода. Тези много по-обширни записи са щастливо съвпадение, според лекарите.

Според д-р Филип Гендер от Университета на Айова в САЩ, споменава за един рядък случай. Пациент на 50-годишна възраст, страдащ от епилепсия, е подложен на процедура, включваща поставяне на електроди, имплантирани през лявото полукълбо, в продължение на две седмици, за да се установи източникът на припадъците му.

В основата на изследването е метод за манипулиране на шума в ушите, наречен "остатъчно инхибиране". В продължение на 60 пъти в период от два дни, изследователите, проучват 30-секунден изблик на шум. Около половината от времето, се отчита постоянен, пронизителен звън и тишина непосредствено след шума.

Изследователите набелязват конкретни "трептения" ( това са мозъчни вълни, причинени от изгаряне на неврони в синхрон), свързани с появата на шум в ушите.

Пред BBC News д-р Седлий разказва, че откритите корелации на тинитус са присъствали в огромна част от областите на мозъка.

Според някои изследователи са включени мозъчни области извън тези "слухови" секции, за които ние знаем, че участват в изслушването. Това е първият път, в който се наблюдава необичайната активност на тази мрежа подробно.

Учените подчертават, че това е само шум в ушите и състоянието може да варира. Според д-р Седлий, потвърждаването на широк модел на основната мозъчната активност е много важно.

Шумът в ушите често започва със загуба на слух, причинена от увреждане на клетки във вътрешното ухо.

Професор Андрю Кинг, невролог, занимаващ се с изучаване на слуха в Оксфордския университет, определя резултатите като"огромна крачка напред" по отношение на проследяването на подробните причини за шум в ушите, особено в сравнение с образно изследване на мозъка. Той подчертава, че това е един-единствен казус и че явлението - тинитус е "силно променливо " при отделните индивиди.