Какво е токсоплазмоза?

Токсоплазмоза е заболяване, причинено от паразита Toxoplasmagondii. В повечето случаи заразяване при човека става чрез поглъщане на инфекциозния организъм. По-голямата част от заразените нямат симптоми, но болестта  може да предизвика сериозни проблеми, особено при тези, които са на имуносупресори и при бременните жени. Ако се развият симптоми, те са много подобни на тези при грип.

Пример за такива признаци са подути лимфни възли, повишена температура, мускулни болки и общо неразположение.

По-рядко тежки инфекции могат да доведат до проблеми с очите, мозъчни инфекции, припадъци и в изключително редки случаи дори и до смърт. Много хора развиват инфекции от консумация на заразено месо или неволно поглъщане на кучешки или котешки изпражнения.

Какви са симптомите?

При около 80-90% от случаите заболяването протича асимптоматично. А тези, които развиват симптоми, те отшумяват за няколко седмици или месеци без лечение. Но инфекциозният организъм остава в тялото в латентно състояние и може да се активира, ако заразеният започва имуносупресори. Например, болните от СПИН могат да развият лезии в мозъка поради реактивирането на едноклетъчния паразит.

При пациентите на химиотерапия излизането от латентното състояние на Toxoplasmagondii може да засегне очите, сърцето, белия дроб или мозъка. Вродените инфекции с токсоплазма могат причинят сериозни увреждания на очите, ушите и на мозъка при раждането.

Въпреки това вродените инфекции могат да не се проявяват през първите няколко години от живота или дори до второто или трето десетилетие от живота на детето. Тогава внезапно се развиват симптоми на увреждане на: очите /намалено зрение или слепота/, ушите /частична или пълна загуба на слуха/, мозъка /припадъци, промени в психичното състояние/.

Токсоплазмоза е водеща причина за ретинохороидит /възпаление на ретината и хороидеята на окото / в Европейския съюз.

Какви са причините?

Toxoplasmagondiiе протозоен паразит, който може да заразява повечето видове топлокръвни животни например котки, свине, овце и хора и причинява заболяването токсоплазмоза. Единственият известен домакин на паразита, който му позволява да завърши жизнения си цикъл е котката. Това са домашните котки и другите нейни родственици от семейство Felidae.

Хората обикновено се заразяват чрез поглъщане на заразено с паразита месо, друга храна или вода. Инфекцията може да се предава при кръвопреливане от заразен, също така при трансплантация на органи от заразени хора или от заразена майка на плода.

Заболяването може да бъде придобито чрез директно поглъщане на котешки изпражнения, което може да се случи неволно при почистване например на котешката тоалетна.

При галене на заразена котка вероятността от заразяване е нищожна, тъй като котката редовно почиства козината като я дизенфекцира, при одраскване и ухапване вероятността също е много малка.

Лечение на токсоплазмоза

Заболяването се лекува с медикаменти. Съществуват няколко лекарства, които се използват в комбинация за лечение на инфекция с този паразит. Това са три медикамента, които се прилагат в комбинация включително и спрямо HIV позитивните – пириметамин, сулфадиазин и фолинова киселина. Бременните се лекуват освен с тези 3 лекарства и със спирамицин и левковорин. Заразените с  HIV вируса обикновено се нуждаят от доживотна терапия.

Други медикаменти, които понякога се използват са клиндамицин, азитромицин или атоваквон. Тези лекарства се използват главно, когато засегнатият е алергичен към пириметамин или сулфадиазин. Но пириметамин и сулфадиазин могат да доведат до значителни странични ефекти, особено за плода при бременни жени.