Какво представлява листериозата?

Листериоза представлява хранително отравяне зооноза, причинено от консумирането на храни, заразени с Listeriamonocytogenes.

При бременни жени заразяването може да доведе до спонтанен аборт, сериозна инфекция на новороденото или дори раждане на мъртво дете.

Заболяването засяга предимно бременни жени, новородени, възрастни хора, както и хора с увредена имунна система.

Хората в добро здравословно състояние и децата понякога са носители на Listeriamonocytogenes, но те рядко се разболяват сериозно. Бебетата могат да се родят със заболяването, ако майките им са консумирали заразена храна по време на бременността.

Какви са симптомите?

Симптомите се изразяват в треска, мускулни болки и понякога гадене или диария. Ако инфекцията се разпространи и засегне имунната система, могат да се проявят и други признаци като главоболие, схващане на врата, объркване, загуба на равновесие или конвулсии.

При заразените бременни жени болестта протича като грип. Периодът от излагането на бактерията до появата на симптомите, ако изобщо такива се появяват е между 4 и 45 дни.

Какви са причините?

Listeriamonocytogenesе изключително устойчива бактерия, която най-често се среща в почвата и водата. Основните източници на заразяване са най-често дивите и домашните животно, като не е източник да бъде и вече разболял се човек.

Бактериите се изхвърлят от тялото на заразеният човек или животно посредством мляко, яйца, изпражнения, секрети от слюнчените жлези или от носа.

  • Зеленчуците могат да бъдат замърсени от почвата или от оборския тор, който се използва за обогатяване на почвата.
  • Животните е възможно да са преносители на бактерията, което увеличава вероятността от зараза при консумация на мляко или млечни продукти.
  • Преработените храни като колбасите и меките сирена могат е възможно да бъдат замърсени при тяхната преработка.
  • Непастьоризирано мляко или храни , произведени от сурово мляко също могат да бъдат източник на зараза за човека.

Лечение на листериоза

Въпреки че здравият човек обикновено не изисква специфично лечение за листериоза, за бременните жени състоянието е доста по-деликатно поради риска за нежелани последствия за плода.

При бременността листериозата може да бъде опасна, тъй като бактерията може да премине през плацентата и да зарази плода, като предизвика вродена листериоза.

Симптомите на листериоза при бременните жени могат да бъдат подобни на грип или други инфекции, като включват лихорадка, мускулни болки, главоболие, нередовна столичка и др. Важно е да се консултира специалист веднага при поява на такива симптоми по време на бременност.

Лечението на листериозата по време на бременност се състои от прием на антибиотици, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекцията на плода.

Приложението на антибиотици при бременни жени с листериоза е от съществено значение, защото може да предпази бебето от вродената форма на болестта, която може да има сериозни последици за здравето му.

При новородените, засегнати от вродена листериоза, лекуването също включва антибиотици. Тук важно е да се установи точният вид на инфекцията, за да се предпише подходящият режим на лечение. Обикновено се използват комбинации от различни видове антибиотици, които да се борят ефективно срещу бактерията.

Освен това, важно е за бременните жени и хората със слаб имунитет да избягват храните, които са по-склонни да съдържат листерия, като например сирена с необработено мляко, незряло месо, незряла или неопрана зеленчуци. Правилната хигиена и грижа за храната са от съществено значение за предотвратяване на заразата с листерия.

Как може да се предотврати листериоза?

Предпазването от листериоза изисква внимателно спазване на стандартите за безопасност при обработката и консумацията на храни.

Продължавайки с предоставените мерки, може да се допълни и уточни начинът, по който хората могат да предпазят себе си и своите семейства от потенциалната зараза с листерия.

Освен указаните важни стъпки, като разделно пазаруване и съхранение на сурови меса от другите храни, е от съществено значение да се осигури правилното приготвяне на храната.

Това включва температурната обработка на храните, особено на месото. Готвенето на месо до подходяща вътрешна температура унищожава бактериите като листерия, които могат да присъстват в суровото месо.

Използването на различни дъски за рязане за различни видове храни е също ключова стъпка в предотвратяването на крос-контаминация.

Разделното използване на различни дъски за месо и за плодове и зеленчуци може да намали риска от пренос на бактерии от един вид храна към друг.

Дезинфекцията на повърхности като дъските за рязане след употреба е също важна. Миялната машина може да бъде полезна за почистване и дезинфекция на тези предмети, като се уверите, че са напълно сухи преди следващата употреба.

Добавянето на правилната хигиена при готвенето, като използването на чисти кърпи и кърпи за изсушаване на ръцете, както и използването на отделни чаши, съдове и прибори за различни видове храни, също може да помогне в предотвратяването на заразата.

Важно е да се подчертае редовното обновяване и следене на сроковете на годност на храните, избягването на консумация на продукти, които са извън срока си или са били съхранявани неправилно.

Избягването на неподходящи храни или храни, които са по-вероятно да бъдат заразени с листерия, е също важен аспект в предотвратяването на заболяването. Спазването на тези стъпки за поддържане на хранителната хигиена може да играе важна роля в предпазването на здравето и предотвратяването на разпространението на листериозата.