Какво представлява листериозата?

Листериоза представлява хранително отравяне зооноза, причинено от консумирането на храни, заразени с Listeriamonocytogenes. При бременни жени заразяването може да доведе до спонтанен аборт, сериозна инфекция на новороденото или дори раждане на мъртво дете.

Заболяването засяга предимно бременни жени, новородени, възрастни хора, както и хора с увредена имунна система. Хората в добро здравословно състояние и децата понякога са носители на Listeriamonocytogenes, но те рядко се разболяват сериозно. Бебетата могат да се родят със заболяването, ако майките им са консумирали заразена храна по време на бременността.

Какви са симптомите?

Симптомите се изразяват в треска, мускулни болки и понякога гадене или диария. Ако инфекцията се разпространи и засегне имунната система, могат да се проявят и други признаци като главоболие, схващане на врата, объркване, загуба на равновесие или конвулсии.

При заразените бременни жени болестта протича като грип. Периодът от излагането на бактерията до появата на симптомите, ако изобщо такива се появяват е между 4 и 45 дни.

Какви са причините?

Listeriamonocytogenesе изключително устойчива бактерия, която най-често се среща в почвата и водата. Основните източници на заразяване са най-често дивите и домашните животно, като не е източник да бъде и вече разболял се човек. Бактериите се изхвърлят от тялото на заразеният човек или животно посредством мляко, яйца, изпражнения, секрети от слюнчените жлези или от носа.

  • Зеленчуците могат да бъдат замърсени от почвата или от оборския тор, който се използва за обогатяване на почвата.
  • Животните е възможно да са преносители на бактерията, което увеличава вероятността от зараза при консумация на мляко или млечни продукти.
  • Преработените храни като колбасите и меките сирена могат е възможно да бъдат замърсени при тяхната преработка.
  • Непастьоризирано мляко или храни , произведени от сурово мляко също могат да бъдат източник на зараза за човека.

Лечение на листериоза

Здравият човек, който не е в състояние на бременност обикновено не се нуждае от лечение и симптомите и оплакванията отзвучават за няколко седмици.

Ако сте бременна и се разболеете терапията с антибиотици в повечето случаи ще предотврати инфекция на плода и раждането на бебето с вродена листериоза. Спрямо новородените с това инфекциозно заболяване се прилагат същите антибиотици като при възрастните. Но в повечето такива случаи се предписват комбинация от няколко антибиотика, докато се установи видът на инфекцията.

Как може да се предотврати листериоза?

Можете да предотвратите заболяването като спазвате стандартите за безопасно боравене на храни и хранителни продукти като тези мерки включват:

  • Безопасно пазаруване – поставяйте в отделни найлонови торбички суровото месо – пилешко, свинско или телешко и месата трябва да бъдат в отделна чанта от другите хранителни продукти. След  като приключите с пазаруването се приберете у дома, така ще предотвратите опасността от бързата развала на някои от храните, които сте закупили.
  • Приготвяйте като спазвате всички правила за безопасно приготвяне на храни и ястия – измивайте ръцете си със сапун и вода преди и след всяко боравене с храна. Също така измивайте ръцете си след тоалетна или след смяната на пелените или памперсите на бебето ви, като е наложително да оставите сапуна да действа поне 15-20 секунди.

Измивайте старателно под течаща вода пресните плодове и зеленчуци. Ако ви е възможно използвайте две дъски за рязане – едната да бъде за пресните плодове и зеленчуци, а другата за суровите меса, рибите и морските дарове. Препоръчително е да измивате дъските за рязане в миялната машина, за да ги дезинфекцирате.