Проверете дали не допускате тези грешки, когато готвите.

Какво не трябва да правим в кухнята, за да не застрашим здравето си

1.Пробвате храната, за да проверите дали не се е развалила

Нито на вкус, нито на вид, нито на аромат няма да откриете всички вредни бактерии. Но дори малко количество развалена храна може да предизвика сериозно отравяне.

Ако се появят и най-малките подозрения дали даден продукт може да се яде, по-добре го изхвърлете.

2.Слагате готова храна на чиния със сурово месо

Никога не допускайте сурово месо и риба да влизат в съприкосновение с други храни. В противен случай бактериите от тях ще попаднат на готовата храна, а това ще доведе до хранително отравяне.

Винаги използвайте за сурови и готови храни отделни чинии, отделни дъски за рязане и ножове.

3.Размразяване на храни директно на масата

Вредните хранителни бактерии много бързо се размразяват при температура от 4 до 60 градуса. Това е опасна зона. Затова винаги размразявайте месото само в хладилника или в микровълновата.

4.Миене на сурово месо

По-добре не мийте сурово месо. В процеса на миене бактериите заедно с водата се пренасят към мивката, масата и други повърхности.

Ако на парче месо няма видими следи от замърсяване, то не го мийте. Продукт с пера, козина, със следи от мръсни ръце, едва ли ще стигне до търговската мрежа и съответно да вашата маса.

Да, и самият процес на обработка на месото не предполага, че то може да се замърси. Опасността е в това, че ако измием месото под струя течаща вода, то бактериите от него могат да се разпространят по цялата повърхност на мивката.

Така се повишава много вероятността от отравяне, тъй като с лекота попада в чинията. Месото, което се продава в опаковка, например, пържолите, няма нужда се мие.

Преди да се сложи да се готви, е добре, дори да се подсуши. Ако месото е мокро и се пържи в тиган, то водата в него ще влезе в колизия със загрятата мазнина.

5.Изстиване на храната, преди да се сложи в хладилник

Не оставяйте храна на масата за повече от 2 часа или 1 час, ако температурата в стаята е над 32 градуса. Патогенните бактерии много бързо се размножават в развалящите се бързо храни при температура от 4 до 60 градуса. При пътуване и пикници е добре храната да се прибира в хладилна чанта.

6.Пробвате сурово тесто

Никога не яжте сурови яйца в какъвто и да е вид. В тях може да се съдържа бактерията салмонела или други вредни микроорганизми.

Не е препоръчително и да се яде сурово тесто, дори и да без яйца. В брашното могат присъстват ешерихия коли, които предизвикват хранителни отравяния.

7.Използвайте маринати от сурово месо с готова храна

Не оставяйте сурово месо или риба да се мариноват на масата в кухнята, тоест при стайна температура. Прибирайте ги в хладилника.

Никога не използвайте маринати, които остават от суровото месо, с вече готова храна. Ако желаете да ги използвате като сос, тогава ги накиснете.

8.Не оставяйте месото несварено

Храната е безопасна, след като е нагрята до достатъчно висока температура. Загиват всички вредни бактерии. За да не остава недостатъчно добре сварена или недобре пържена храна, използвайте при готвене кухненски термометър.

9.Не си миете ръцете

Бактериите живеят на всички повърхности, включително и на ръцете. Винаги си мийте ръцете с топла вода и със сапун, преди да започнете да готвите. Когато приключите, ги измийте още веднъж.

10.Не сменяте гъбите за миене на чинии

Гъбите и парцалите за миене на чинии са най-мръсните предмети в кухнята. На тях се натрупват опасни бактерии. Дезинфекцирайте ги най-малко през ден и ги сменяйте на седмица или на две.

Дезинфекцията може да става, като се изплакват от препарата за миене на съдове, и след това се накисват в гореща вода, но трябва да е с температура над 70 градуса. Друго решение е да се пуснат за 30 секунди в микровълновата. Вълните ще убият бактериите.