За да въведете ред в живота си, на първо време се налага да свършите доста работа над себе си – да си поставите приоритети, да си набележите цели, да оставите в миналото вредните навици. Но сега ние ще говорим не само за пушенето, неправилното хранене и прекаляването с алкохола.

Има много грешки в мисленето и поведението, които буквално отравят нашето съществуване.

1. Сравнението

Този навик е много повече подхожда на магазина за битова техника или на продуктовия пазар но когато започнем да го използваме в други житейски ситуации – се лишаваме от чувство за увереност, спокойствие и удовлетвореност.

Можете да сравнявате, всичко, което ви харесва – външност, фигура, кариера, съпрузи, успехи на децата и ремонтите в жилището. Но хората са склонни твърде сериозно да възприемат привидното благополучие на другите, преувеличавайки своите неуспехи.

Да търсите щастливците във вашето обкръжение е загуба на време, които би си струвало да се разходва за самоусъвършенстване и активни действия по подобряване на собствения живот.

2. Страхът и боязънта да не се опита

Нерешителността е по-пагубна за работата от грешките или липсата на добри навици. Признавайки се предварително за по-слаби и отказвайки се от желанията, човек губи много безценни възможности да постигне успехи в образованието, кариерата или в любовта.

„По-добре да го направиш и да съжаляваш, отколкото цял живот да съжаляваш, че не си го направил“, знаменита фраза, но страхът от поражение все пак побеждава и човек се движи по отъпкания път на бездействието.

Разбира се, това не означава, че всичко трябва да се рискува, заради случайно приход, но изплашено отказвайки от възможностите, които ни предоставя околния свят, човекът сам се затваря в клетката на неуспеха.

3. Престоя в зоната на комфорт

Комфортът е един от основните елементи на човешкото благосъстояние, но има малко общи неща с истинското щастие. Зациклянето върху него бавно обхваща човека в своите пленителни мрежи, лишавайки го от възможност да изпитва силни емоции.

Става дума не само за битовия комфорт, но и за психологическия. Страхът от загуба на придобития с усилия комфорт парализира човека.

Човек е социално същество, затова за пълноценен и хармоничен живот на него му се налага постоянно да си взаимодейства с другите. Но доверието, приятелството и работата заедно – не означава да прехвърляте решението на проблемите си върху други хора.

Дори ако става дума за близки роднини, не следва да злоупотребявате с желанието им да помагат. Рано или късно човек се оказва един на един с житейските неуредици, а навикът да очаква за всичко другите да му помагат ще го направи напълно неприспособим към всякакви промени.

5. Самозалъгване

Това е доста опасно занимание. Затваряйки очи за действителността се отказваме да погледнем в лицето своите страхове и комплекси, осъзнавайки причините за дискомфорта или нещастието, човек се изтласква в тихия ъгъл.

Самозалъгването може да се прояви в най-различни житейски ситуации, започвайки от игнорирането на проблемите със здравето, отказът от признаването на проблемите в работата или в интимните отношения и завършвайки с възприемането на несправедливото отношение като норма.

Да знаеш истината е по-страшно, отколкото да се успокояваш с напразни надежди, но без това няма да успявате да се предпазвате от перипетиите в живота.

Следва продължение...