На здравословното състояние на човека влияят много фактори. Това е и наследствеността, и околната среда, и стресът и разбира се вредните навици. Но от качеството на нашето ежедневно хранене зависи 70% от това в какво здраве ще бъдем. Но най-важният прием на храна за целия ден е именно закуската.

Според диетолози, от закуската започва балансираното хранене. Закусвайки ние не само снабдяваме себе си с енергия, но и спомагаме за контролиране на теглото. Защото организмът се настройва веднага за активна работа и изгаря калории.

Балансираната закуска ще ви помогне да избегнете вечерното преяждане, активира обмяната на веществата, зарежда организма с енергия. Но какво е това „полезна закуска“?

Всички ние сме свикнали с твърдението, че йогуртът, мюслите, омлетът, на бързо приготвените каши и млякото са полезни. Но това е погрешно мнение. Тези продукти изобщо не са полезни, а точно обратното.

1. Йогурт

С вкус на ягоди – това е действително йогурт от съединения на оцетната киселина, тоест с аромат на „ягода“. Също така в йогурта, чийто етикет е украсен с надписа с „бифидо- или лактобактерии“ присъства много силен консервант Е1442, който спомага за предотвратяването на прекомерното размножаване на тези бактерии при попадането в червата, и този същия консервант, натрупвайки се в организма може да стане причина за възникването на опасното заболяване панкреонекроза – разлагане на панкреаса.

Да добавим към всичко това и захар и ще получим „червена“ закуска с пълен набор от „червени“ елементи – ароматизатори, консерванти и захар – всичко това в една малка кофичка.

2. Кренвирши

В състава на този колбас влизат маргарин, оцветители, консерванти, средства, засилващи цвета и вкуса, а понякога и соя. Маргаринът трудно се усвоява от организма и съдържа транс мазнини, прекомерният прием на които води до сърдечно-съдови заболявания.

3. На бързо приготвени каши

Известно е, че най-полезната част от зърното – това е неговата обвивка и зародиш. При производството на „моменталните“ каши, зърното се очиства и от зародиша, образува се зърнена храна, която се надробява и изсушава.

Така се губят всички полезни витамини и минерали, за сметка на това остава голямо количество скорбяла, която организмът бързо усвоява и превръща в захар.

4. Пакетирани сокове

В една чаша 200 мл пакетиран сок се съдържа захар приблизително толкова колкото и в кока колата – 8-9 кубчета. Но ако вредата от колата е известна, то соковете още се маскират под маската „полезни храни“.

5. Краве мляко

Организмът на възрастния човек вече не е способен да разгражда такова количество животински белтък, съдържащ се в прясното краве мляко. Също кравите във фермите се инжектират с хормони, които след това попадат в чашата ни.

6. Мюсли

Тук трябва да си припомним за термичната обработка на зърното, която, както в случая с кашите за бързо приготвяне лишава зърната от полезни елементи. В мюслите производителите също обичат да добавят шоколад, мед и екстракти от различни плодове, а късчетата екзотични плодове като манго и папая се обработват със серен диоксид, - консервант, който може да стане причина за заболяване на бъбреците и стомаха и за алергии.

7. Омлет срещу варени яйца

Яйцата са полезни, но ако са снесени от домашната кокошка – някъде на село, но ако те се купуват от магазина, те са опасни, тъй като се снасят от кокошки, които живеят на тясно и на задушно и се инжектират с антибиотици, когато се разболяват.