При какви здравословни проблеми трябва да се посети невролог?

Какво е това тумор на главния мозък и какъв е

Тумор на главния мозък – това е новообразувание, което се формира от неконтролируемо деление на клетки.

По характер всички тумори се делят на два типа:

 • Доброкачествени – разбутват околните клетки и се покриват с капсула. Обвивката не позволява на образуванието да се разпространи и към други тъкани.
 • Злокачествени или рак. Прорастват в съседните участъци на мозъка, затова е невъзможно да се отделят от здравите тъкани.

Освен това туморите се различават по мястото на възникване. Първичните израстват от мозъчните клетки, а вторите се разпространяват от други органи като метастази.

Вторичните новообразувания винаги се отнасят към злокачествените.

Причините за туморите не са известни. Предполагат, че виновна за тях е наследствеността или радиацията. Затова предотвратяването на появата на новото образувание е невъзможно.

Всеки тумор на мозъка може силно да влоши здравословното състояние, тъй като притиска органа. Понякога това води до парализа, формиране на хернии, на свой ред това може да предизвика спиране на дишането или сърцебиене.

Ако знаем симптомите, то има шанс навреме да се направи консултация с личния лекар, който да направление за невролог и да се започне лечение.

Какви са симптомите на тумор на главния мозък

Новите образувания се проявяват не с един признак, а с тяхното съчетание. Ето 10 симптома, които могат да сигнализират както за доброкачествен тумор, така и за рак.

1.Главоболие

Това е един от най-разпространените симптоми на тумор на главния мозък. Когато новото образувание се увеличи на размери, то започва да притиска нервните окончания или кръвоносните съдове, затова се появява болка. Ето по какво се отличава от обичайното неразположение:

 • По-силно е сутрин, след събуждане, а след това отслабва;
 • Понякога става постоянно;
 • Усилва се при кашлица, кихане, физически упражнения;
 • Възможно е да се съпровожда с повръщане;
 • От болка не можем да се избавим с помощта на обезболяващи без рецепта.

2.Когнитивни нарушения

Някои хора още в самото начало на болестта могат да забележат, че им е трудно да се концентрират, да говорят, да пишат или да четат.

Какви когнитивни нарушения се появяват, зависи от това къде расте тумора:

 • В областта на челото – влошават се говорните способности, речта става неясна, непонятна, несвързана или се говори много бавно.
 • В областта на темето – губи се способност за разсъждение, не може да се чете от ляво надясно или изобщо навик за четене, понижава се интелекта.
 • В челния дял – заболелият не може да планира своите действия, да взема решения. Например, ако му бъдат предложени 2 чаши с напитки, той дълго ще избира и няма да може да вземе нито една. Също изчезва способността да се проявява инициатива, поведението става доста забавено.

Освен това заради тумори в челния или теменния дял често се влошава паметта. И най-много страда краткотрайната.

Това означава, че имената на близките и събития, които са се случили отдавна, се помнят. Но лесно се забравя къде са оставени ключовете, какво е било менюто на закуска и какво е правено вчера.

3.Личностни промени

За разлика от туморите на другите органи, новообразуванията на главния мозък могат силно да повлияят на характера. И това бързо се забелязва от околните.

Например, добрият човек, който винаги се е радвал на общуването, внезапно става затворен и агресивен. При някои се появява деспотично или властно поведение, желание да се потиска околните.

4.Конвулсии, гърчове и припадъци

Между мозъчните клетки по нервните израстъци преминават електрически импулси. Когато по техния път се появи препятствие под формата на тумор, сигналът трябва да премине по другите израстъци или да прекъсне.

Затова невроните изпращат импулси с неправилна честота. Понякога това води до конвулсии. Ето и какви са особеностите:

 • Започва внезапно, за разлика от епилепсията, когато човек чувства приближаването на припадъка.
 • Появява се поетапно. Първоначално се губи съзнание и тонус на цялото тяло, а след това мускулите започват да се тресат.
 • Съпровожда се с посиняване на кожата, или с цианоза. Това се случва, заради спиране на дишането. Обикновено това продължава не повече от 30 секунди.
 • По време на пристъпа изчезва контрола над функциите на организма, затова е невъзможно неволно изпускане на урина.
 • С продължителност е 2-3 минути.

Конвулсиите не са при всички, но понякога това е първи симптом на тумор на мозъка.

Припадъци и гърчове не получават всички, но понякога това е първи симптом на мозъчен тумор.

5.Депресия и промени в настроението

Туморът нарушава мозъчната функция – в него неправилно се синтезират серотонин и ендорфини. Затова всеки четвърти с такава диагноза страда от депресия. Това не е просто лошо настроение, а състояние, което се съпровожда с липса на сили, загуба на интерес към живота и обичайните занимания, чувство за незначителност или за вина.

При някои, дори се появяват мисли за самоубийство. Понякога се наблюдават и промени в настроението. Първоначално човек е щастлив и доволен, но без видима причина става зъл и агресивен или започва да плаче.

6.Психоневрологични симптоми

При тумор на мозъка могат да възникват признаци, които са сходни на проявленията на психическите разстройства. Например, появяват се халюцинации или чува гласове.

Понякога говори, че го следят – мания за преследване, става подозрителен, дори към близките си и патологично ревнив. При някои се наблюдава мания за величие, а някои неадекватно оценяват всяка критика по свой адрес.

7.Чувство на умора

При тумор на мозъка организмът изразходва много ресурси за поддържане на собствените си функции. Затова и се появява постоянно чувство на умора, което може да се съчетава с безсъние.

Обичайната работа бързо уморява, енергията не стига, а ръцете и краката, сякаш натежават.

8.Мас ефект

Така се нарича група симптоми, които сигнализират за повишаване на вътречерепното налягане. Черепът не може да се разтяга, а появилият се тумор притиска нервните тъкани, кръвоносни съдове, вентрикулите на мозъка.

От това се затруднява отока на ликвора – течността, която циркулира в черепа и в гръбначния мозък. В резултат на човека го безпокоят:

 • Главоболие;
 • Зрителни нарушения;
 • Сънливост;
 • Промени в поведението.

9.Симптоми в огнището

Туморът може да се разпознае по участъците в мозъка, които отговарят за определени движения или функции на организма. Затова и се ограничават и отделни огнищни симптоми.

Сред тях са:

 • Жужене или звън в ушите;
 • Загуба на тонус на мускулите или парализа във всяка част на тялото;
 • Нарушена координация на движенията;
 • Невъзможност за запазване на равновесие на тялото;
 • Двойно виждане.

10.Ендокринни нарушения

Ако туморът се е образувал от клетки, които изпълняват ендокринна функция, то тогава се появяват хормонални нарушения.

Характерни са за доброкачествените образувания на хипофизата. Какви ще са симптомите, зависи от това дали хормоните са повече или по-малко.

Ако се образува много адренокортикотропин, то се появяват признаци на ендокринно заболяване – синдром на Кушинг:

 • Мазнините се натрупват в областта на корема, а ръцете и краката отслабват;
 • Лицето става кръгло;
 • Повишава се артериалното налягане;
 • Появяват се стрии и синини по кожата, обриви;
 • Повишават се нивата на кръвна захар;
 • Усилва се загубата на калций, затова и се развива остеопороза;

Ако соматотропния хормон се повиши над нормата, човек се изпотява силно, оплаква се от болки в ставите и в сърцето.

Чертите на лицето постепенно загрубяват, възможно е да се увеличат носа и ушите, а също и дланите и стъпалата.

При повишаване на нивата на пролактин при жените напълно изчезват или стават нередовни менструациите, а от млечните жлези започва да се отделя кърма.

При мъжете се влошава ерекцията, няма желание за секс, гърдите растат.

Ако пък туморът секретира много тиреотропен хормон, тогава се появяват признаци на хипертиреоза.

Човек лесно се дразни, много се поти, бързо губи килограми и усеща как сърцето му тупти, дори в покой.

Какво да се прави, ако се появят симптоми на тумор на главния мозък

Изброените признаци могат да показват не само тумори на мозъка, но и например за инсулт. Затова и не трябва да се практикува самодиагностика.

По-добре при подозрение веднага да се потърси или да се запише час при личния лекар, който да даде направление за невролог.

Специалистът прави преглед, назначава изследвания, рентгенови снимки или ЯМР на главния мозък, за да се постави точна диагноза и при необходимост да се подбере правилното лечение.

Не е задължително да се провежда оперативна интервенция. Възможно е подозренията да не са правилни и да се окаже, че неразположението произтича от нещо съвсем безобидно.

Не трябва да се прекалява с вторачването в симптоми, които само на пръв поглед ни изглеждат реални, а всъщност са плод на нашето въображение.

Покрай пандемията и извънредното положение, немалко хора започнаха да се безпокоят и при най-малкото неразположение.

По-скоро трябва да се опитаме да бъдем спокойни, така и мозъкът ни ще функционира добре, ще бъдем по-продуктивни и ще се чувстваме пълноценни.

Ако усетим, ще навлизаме в мисловна спирала на опасните болести, е препоръчително в такъв случай да се заемем с нещо, например, с някаква работа, която да пренасочи вниманието ни в друга посока.

Първоначално ще е трудно да се отърсим от деструктивните мисли, но след известно време ще усетим, че това се случва.

Необходимо е известно усилия, за да се измъкнем от спиралата, в която все повече и повече ще затъваме, ако не вземем мерки още в началото, когато лесно можем да се измъкнем.

Най-доброто решение е да се опитаме, доколкото е възможно, да запазим спокойствие, каквото и да ни се случва, това е на първо място. Наистина понякога е изключително трудно, но то е като навик, който постепенно овладяваме при различните ситуации, с които се сблъскваме.