Денталните проблеми са познати на всички, дори и на тези, които добре се грижат за зъбите си. Всички рано или късно се налага да се сблъскват с неприятното явление кариес.

Повечето знаят за два или три патологични процеса, които се развиват в устната кухина, но дори не се досещат, че са много повече. Освен това не всички знаят, че редица заболявания на зъбите оказват непосредствено влияние и на други органи.

Какви зъбни заболявания могат да навредят на целия организъм

С какви заболявания на зъбите е добре да сме запознати, за да предотвратим развитието на усложнения и на други болести, които не са свързани с устната кухина?

Проблем в устата

Немалко са заболяванията, освен известните на много от нас кариес, пародонтит и пулпит. И те могат вече на ниво челюсти да създават немалко проблеми.

Абсцес

Един от вариантите за дентални проблеми е абсцесът. Това е фактически възпаление, което се развива на фона на бактериална инфекция. Възможно е да се развива във всяка част на челюстта – и отгоре, и отдолу, и между венците.

Възрастта и полът на заболелия също нямат значение. Поначало абсцесът може да изглежда като лека подутина, след това започва да се натрупва гной, процесът на възпаление се обостря, болката се усилва, придобива рязък характер. Абсцесът може да е вследствие на кариес, инфекции, пародонтоза и т.н.

Алвеолит

Още една разновидност на възпаление в устата – това е алвеолит. Развива се най-често се вадене на зъб, когато възниква възпаление в алвеолата, където е бил зъбът. Характерната симптоматика е с висока температура, силна болка и обща слабост. Също е възможен симптом – лош дъх.

Последствията от този проблем могат да бъдат сериозни. За да се избегнат усложнения, следва точно да се спазват лекарските препоръки след вадене на зъб, още повече, че те са елементарни и не изискват особени манипулации.

Хипоплазия на емайла

Проблемите с емайла обикновено стават следствие от нарушение на обмяната на веществата на белтъчини и минерали. Характерно е за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт, рахит. Най-често се касае за вроден дефект.

Гранулом на зъбите

Възможно е възпаление да възникне и в областта на зъбните корени. Зъбният гранулом представлява ограничена форма на възпаление на периодонта. В този случай в областта на корена се формират кръгли образувания, всичко се подува и зачервява.

Необходимо е задължително лечение, за да останат корените здрави, тъй като ако се засегнат, може да се стигне до загуба на зъб.

Обратна връзка

Случва се и заболяванията на зъбите да се разпространят и да засегнат други органи. Така от денталното нарушение страда целия организъм като цяло.

Устната кухина – това е врата, чрез която в организма постъпват хранителни продукти, течности, пари и газове.

Също така, когато един лекар погледне устната кухина на своя пациент, може да направи преценка за общото състояние на организма.

В устата се виждат лигавиците, каналите на жлезите на езика, по налепа на които и по цвета може да се съди както за вредните навици, така и за наличието и за стадиите на хроничните заболявания.

Недостиг на калций

Например, когато виждаме, че венецът се отдръпва, откривайки края на коронката, или просто се появява над венеца част от корена, който е бил под венеца, може да се направи заключение, че в организма протича процес на активно отделяне на калций.

В такъв случай е необходимо да се обърне внимание, тъй като калцият обикновено е основно в костите, а ако не е достатъчно, то организмът го отнема от тях.

Това се последва от редица сериозни проблеми, сред които повишена чупливост на костите. Възможно е това да се види и без специални изследвания, като костите на челюстите са покрити с венец, дебелината на който не се променя, като се виждат почти открити краища на коронката или част от корена вече е над венеца. Така може да се разбере, че костите на челюстта са загубили обем.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Притеснително е и възпалението, с което се съпровожда този процес. При него, в появилото се пространство между венците и зъбите проникват бактерии.

Започва формирането на възпалителни джобове във венеца, като венечните папили се подуват и да кървят. В тези джобове се натрупват остатъци от храна, всевъзможни други отлагания, заселват се бактерии и започват да се размножават, като така се влошава ситуацията.

Ако своевременно не се реагира, то се стига до нагнояване. Всичко, което бактериите отделят при своята жизнена дейност започва да прониква в стомаха.

При непровеждане на лечение с времето това може да доведе до проблеми във функцията на стомашно-чревния тракт.

Освен това възпалените папили лесно се травмират, като се отваря достъпа на бактериите до кръвоносните съдове, и патогенните бактерии, които са опасни попадат в кръвоносната система. И могат да се разнесат от целия организъм.

Срещу сериозни проблеми със здравето, както на устната кухина, така и на организма като цяло, следва редовно и своевременно да си записваме час при зъболекар.

Утвърдените стандарти за преглед поне веднъж на 6 месеца позволяват избягването на сериозни последствия.

Да, у нас за здравноосигурените лица, които решат да отидат на зъболекар, почти всички процедури се заплащат в пълен размер.

На фона на средните доходи за страната услугите на зъболекарите не са скъпи. Например, за един разрушен зъб, чиито корени са възпалени и инфекцията е стигнала до корена, тоест вече е в челюстната кост, са необходими едни поне около 500 лв.

Около 100 лв. струва лечението на каналите, изграждането на зъба още толкова и една коронка от по-обикновените – металокерамика, е около 300 лв.

Разбира се, не трябва да се допуска да се стига до там, но понякога е многократно лекуване на един зъб, например, паднала е пломба и пулпата е засегната, се стига до неговото разрушаване и съответно премахването ѝ и лечение на каналите.