Истината е, че да бъдем представители на Х хората не е винаги е толкова добре.

Какви може да са свръхспособностите на човека

1.Супервкус

Тази свръхспособност се среща доста често – при всеки 4-ти на планетата. Хората със супервкус по-ярко усещат характеристиките на ястията – сладките им се струват по-сладки, солените – по-солени и т.н.

Тази особеност притежават жените и жителите на Азия, Африка и Южна Америка.

Ако сме надарени със супервкус, то това няма да е предимство на кариерата на готвача. Притежателите на такава способност смятат обикновените ястия, особено растителните, за неприятни на вкус.

Също така е възможно да злоупотребят със сол и със захар, за да замаскират горчивият вкус на храната, който усещат по-силно, отколкото другите хора.

2.Устойчивост на наркотици

Изпили сте няколко бутилки бира с приятели на бар и на сутринта страдате от махмурлук? Ози Озбърн ще ви съчувства, макар и самият да не знае какво е това. През целия си живот музикантът е употребявал немислими количества алкохол, кокаин, трева, метамфетамин, ЛСД и други забранени вещества.

Ози може да изпие 25 таблетки викодин на ден, 4 бутилки коняк и да съчетае всичко това с метамфетамин, а след това да отиде да гастролира.

Опитайте да повторите, и ще ви хоспитализират с тежка интоксикация, и не е гаранция, че ще успеят да ви спасят, а Ози вече е на 71.

Причината е, че музикантът е с рядка мутация на гена ADH4, който отговаря за синтеза на белтъка „алкохолдехидрогеназа-4”, който разгражда алкохола и други замайващи съзнанието вещества.

Мутацията е открита през 2010 г., когато напълно е секвениран геномът на Ози.

Истината е, че мутацията не води до пълна неуязвимост на музиканта, тъй като все пак успява да си докара проблеми с имунитета и болест на Паркинсон.

Също така е много по-чувствителен към кофеина, отколкото са обикновените хора – поглъщането на ободряващата напитка в големи количества би го убило много по-бързо от кокаина.

3.Суперзрение

Средностатистическият човек е с трихроматично зрение, тоест в очите има 3 типа светлочувствителни рецептори. Но има и притежатели на 4 типа такива рецептори – този феномен се нарича тетрахроматия.

Същевременно повечето хора виждат само 1 млн. нюанси, тетрахроматите могат да различават до 100 млн.

Тази особеност най-често се проявява при жени. 12% от тях са тетрахромати, но по-силно цветово възприятие притежават само 2-3%.

Сред мъжете притежателите на 4 типа рецептори са само 8%, но изглежда, че тяхната способност да виждат нюанси не се отличава от тази на останалите хора.

Особени предимства тетрахроматията не дава на хората, но е нужна, например на птицата обикновена чинка, за да търси храна и партньори за съвкупление.

Също така изучаването на тетрахроматия може да помогне за излекуването от далтонизъм.

4.Свръхеластична кожа

Помните ли героинята от анимационния филм „Феноменалните”, която може да се разтяга като дъвка? В реалността също съществуват такива хора. Синдромът на Елърс-Данлос е генетично заболяване на съединителната тъкан, което се предизвиква от дефекти на синтеза на колаген и засягащо ставите и кожата.

То позволява на своя притежател да разтяга кожата и да се извива така сякаш и гимнастик от обикновените хора не може и да сънува.

Вредите от синдрома, или от несъвършената десмогенеза са неизморимо повече. Хората с това нарушение по-често получават травми, при тях неправилно заздравяват раните, а кожата постоянно се покрива с кръвонасядания и се уврежда.

5.Ехолокация

Загубилите зрението си хора развиват и други чувства, за да компенсират по някакъв начин слепотата. Например, ехолокацията, която използват прилепи и китове, я има и при човека, макар и да не е толкова напреднала като технология.

Тропайки с бастун или с крак или щракайки с пръсти, обучените да се ориентират с помощта на ехолокацията незрящи хора улавят отразяващите се и така определят местоположението и размера на заобикалящите ги обекти.

Разбира се, трудно може да се изпълнява салто и да се чупят черепи на бандита, но например, карането на велосипед е напълно възможно.

6.Нечувствителност към болка

На света не съществуват хора, които не могат да чувстват болка. Ако предполагате, че от тях могат да станат идеални войници или атлети, то бъркате.

Невропатия с анхидроза – това е болест, която се предизвиква от генетична мутация. Последната предотвратява образуването на нервни клетки, отговарящи за предаването на сигнали на болка, от горещо и от студено.

Тези, които страдат от това заболяване, са принудени да живеят с повишено внимание, защото заради липсата на болезнени усещания е възможно да се травмират.

7.Вечна младост

Брук Меган Гринберг живяла само 20 години. За това време тя останала на нивото на 2-годишно дете – и външно, и умствено.

На учените не им известно какво е това заболяване, затова го наричали синдром X или на неотеничния комплекс.

Освен на Гринберг, по света са известни още 2 случая на такова заболяване. Това е на малкото момиченце Гейбрил Кей, от щата Монтана и мъжът на средна възраст Ник Фриймън от Австралия, който изглежда като 10-годишно дете.

8.Свръхздрави кости

Ако сте гледали серията от филмите „Форсаж”, то знаете, че Доминик Торето в изпълнение на Вийн Дизел е неуязвим. Възможно е да се врежи на своето Dodge в друг автомобил, да пръсне собствения си автомобил на парченца и след това да тръгне по задачи, сякаш нищо не се е случило.

Ако в такава ситуация се озове обикновен смъртен, от него не би останало нищо освен мокро място.

Предполагате, че това е художествена измислица, но хора като Торето има и реалността. Истината е, че сред тях обирджии на банки сред тях няма.

Причината е в мутация на гена LRP5, която води до това, че костите на човек стават невероятно здрави. За първи път този феномен е установен, когато правят рентгенова снимка на момче, което попада в катастрофа.

Макар и автомобилът да се разпада на части, шофьорът не е пострадал. Костите на младежа се оказват най-малко 8 пъти по-здрави от обикновените. При неговите роднини също откриват тази свръхспособност.

Тази ситуация също си има недостатъци повишава вероятността от възникване на поликистоза на яйчниците.

9.Липса на отпечатъци

Във филма „Kingsman – Златният пръстен” ръководеща престъпна група изтривала с подръчни средства отпечатъци от пръстите си, за да не могат да я познаят.

В реалния свят има и хора, на които никакви манипулации с лазер няма да са им необходими.

Адерматоглифия – това е рядка генетична мутация, при която липсват отпечатъци на пръстите. Кожата е идеално гладка, да се разпознават следи от докосване на такава ръка е изключително трудно.

За първи път мутацията е открита при една швейцарска жена, която пътува за САЩ. Не могат да я пуснат, тъй като на всички, които не са жители на страната на неограничените възможности трябва им да бъдат снети отпечатъци.

10.Нежелание за сън

Много хора смятат, че Батман или Брус Уайн няма свръхспособности. Това не е така, тъй като не би могъл да оцелява без сън, като през деня управлява делата на своята компания, а през нощта да се бори с престъпниците и с несправедливостите.

Навярно е мутация на гена hDEC2. Хората с нея се чувстват бодри и наспали се, макар и да спят не повече от 4 часа на денонощие.

Само си представете 20 часа за велики подвизи. През това време няма да се чувстваме отпаднали и ненаспали се, а на върха на силите си.

Дали обаче тази мутация няма някакъв страничен ефект и в силата в едно също – продължителната бодрост, да се компенсира с някакъв недостатък, засега няма данни.

Провеждат се различни проучвания и не е изключено да се установят някои специфики, до които води мутацията, освен че ни помага да сме невероятно бодри дълго време.