Хората, които желаят винаги да са в отлична форма, е необходимо не само да спортуват, но и да употребяват правилните храни. Експертите наскоро посочиха кои са 11-те храни за растеж на мускулна маса.

Според специалистите за растежа на мускулите способстват не само упражненията във фитнес залата, но и правилно подбраната диета. Те съставили списък от 11 хранителни продукти, които позволяват бързо увеличаване на мускулна маса.

1. Според експертите в хранителния режим на всеки човек трябва да присъства извара, особено при спортистите. В 150 грама от млечнокиселият продукт се съдържат 22 грама белтъчини, което позволява не само за дълго време да се избавите от чувството за глад, но и максимално бързо да натрупате мускули.

Ако към изварата се добавят орехи, слънчогледови семена и морков, то може да се осигури на организма необходимото количество калций, тъй като в съчетание именно с тези храни, той се усвоява най-добре.

2. Сьомга – принадлежи към групата на тлъстите риби, съдържа най-голямо количество белтъци и омега-3 мастни киселини. Тези съединения способстват за усвояването на белтъка, а също и стимулират обменните процеси.

3. Овесената каша – този продукт, според експертите, е много добър източник на сложни въглехидрати. Усвояват се бавно от организма и поради това му осигуряват енергия за дълго време.

Овесената каша принадлежи към групата на пълнозърнестите храни, понеже съдържа голямо количество растителни влакна. Фибрите са полезни и за правилната функция на червата, ускоряват обмяната на веществата и насищат за дълго време.

Освен това самият овес съдържа растителен белтък, който е много важен за трениращите.

4. Говеждо – бъдейки немазен вид месо, говеждото е качествен източник на белтък. Ако преустановите употребата на свинско, то състоянието на тялото ви много бързо ще се подобри.

5. Рибеното масло също ускорява метаболизма, а също и помага на тялото по-бързо да се възстанови след интензивни тренировки. Като продукт, то е по-евтино от мазната риба и за сметка на това по-достъпен.

Експертите препоръчват на спортистите, към тях се включват и трениращите, да употребяват рибено масло ежедневно за получаването на отлични спортни резултати.

6. Пуешкото е източник не само на белтъчини, но и на минерали и на витамини, в частност на фосфор, при това в същото количество, каквото е и в рибата. Фосфорът е полезен за мозъка, за стабилността на нервната система, а също и спомага за справянето с болките в мускулите по време на тренировки.

7. Пилешки гърди – в 100 грама от тази храна се съдържат 22 грама белтък. Забележително е, че пилешките гърди не съдържат мазнини, а само полезни аминокиселини.

8. Вода – също играе много важна роля за растежа на мускулна маса, тъй като нормализира процеса на храносмилане. Задължителна норма за спортиста е 2 литра вода дневно.

9. Също спортистите е необходимо да употребяват кокоши яйца. Основното правило е да не се изяждат повече от 10 седмично, за да не се повишават нивата на холестерола в кръвта.

10. Бобовите – те са полезни с това, че не съдържат мазнини, а по количество са съпоставими с месото на белтъка.

11. Списъкът завършва с ядките, които са полезни не само за увеличаване на мускулна маса, но и за тялото като цяло, за предпочитане за орехите, бадемите, кашуто, лешниците, като най-добре да са с български произход.