Понякога изпитваме известен дискомфорт и дрехите ни стягат, без да сме наддали килограми. Това неприятно подуване може да засегне хора от всяка възраст, а причините за появата му да бъдат най-разнообразни. Ето кои са и най-често срещаните причини за подут стомах:

Синдром на раздразнените черва

Вероятно е, поради тази причина да изпитвате дискомфорт, особено когато сте прекалили с храненето или сте имали симптоми като болка, запек или пристъпи на диария. Това състояние е често срещано и се класифицира като вид IBS функционално разстройство, което означава, че червата не функционират нормално.

Професор Питър Уоруел, който работи в отделението по гастроентерология в университета на Манчестър, казва: „Ние смятаме, че по време на IBS функционално разстройство се наблюдават, определени симптоми, които подсказват, че нормалните процеси в тялото са временно нарушени.“

Подуването е един от най-неприятните странични ефекти на IBS. Неудобството, което предизвиква може да доведе дори до влошаване на социалния живот. Въпреки че до момента няма средство, което може да излекува напълно това състояние може да контролирате симптомите му.

Пробиотиците доказано облекчават симптомите, може да попитате в аптеката за дъвчащи пробиотични таблетки. Киселите млека като „Активиа“, които съдържат пробиотични щамове също помагат за облекчаване на състоянието. Препоръчително е да се консултирате с лекар, който може да ви предпише лекарства като антиспазмалгони и лаксативи.

Метеоризъм

Всички хора са получавали симптоми на метеоризъм (газове в червата)от време на време и това е напълно нормално. Понякога състоянието може да се появява до 15 пъти на ден. Въпреки че не се наблюдават усложнения от прекомерното образуване на газове, ако те ви притесняват има няколко начина да се справите с тях:

Намалете консумацията на храни с високо съдържание на неабсорбиращи въглехидрати. Сред най-честите причинители на това състояние са: боб, бобови растения, броколи, зеле, сушени сини сливи, ябълки и храни, които са богати на захарния заместител - сорбитол.

Тези продукти се усвояват много бавно от тялото и могат да освобождават малки количества сяра (газ), докато преминават през червата.

Според консултанта по хранене Иън Марбър: „Трябва да консумираме храната бавно и да дъвчем старателно. В случаите, когато храната не се сдъвчe добре е по-вероятно да премине в червата частично разбита и може да ферментира, което ще увеличи производството на газове.“

Целиакия

Целиакията може да се наблюдава, когато изпитвате постоянно чувство на умора, загубили сте тегло без видима причина или страдате от болки в областта на корема. Това състояние обикновено е резултат от нежелана реакция към глутен, който е продукт от пшеница, ечемик, ръж, паста, хляб и някои сосове.

Целиакията представлява автоимунно заболяване, при което тялото реагира на глутен и се получава увреждане на повърхността на тънките черва. Това състояние се отразява на способността да се усвояват хранителните вещества от храната. Състоянието се диагностицира предимно при деца, но може да засегне и хора на средна възраст. Ако проявявате тези симптоми посетете лекар, за да се подложите на кръвни изследвания за цьолиакия.

Националния институт за здраве и клинични насоки за постижения в САЩ посочва, че всеки човек, който страда от подуване на корема и други симптоми от IBS тип трябва да се подложи на кръвен тест. Ако ви поставят тази диагноза ще се почувствате много по-добре, след като започнете да избягвате всички храни, богати на глутен.