Раздялата с любим човек – това е сериозно изпитание. Но можем да я направим още по-непоносима, ако допуснем да направим различни глупости.

Как да си съсипем живота след раздяла

1.Продължавате да бъдете заедно

Това е очевидна грешка, но мозъкът ни може да я маскира като оправдание да се срещнем с общи приятели. И ето вие заедно с вашите общи с бившия приятели или само двамата обядвате, ходите на кино, срещате се в бара, правите си домашни събирания.

От това емоционалната ви привързаност към бившия само се усилва.

Освен това се принуждавате да преминете през истински ад, като едновременно се опитвате да приемете, че връзката помежду ви вече не съществува, и сте опиянени от щастие, когато го прегръщате.

2.Смятате, че сте сродни души

Когато продължавате да смятате, че вие сте единственият човек, който може да разбере вашият бивш партньор, само подхранвате илюзията. А всички вечерни задушевни разговори само още повече ви връщат в миналото. Не забравяйте, че въпреки близостта, вие двамата или един от вас сте предпочели да приключите с връзката помежду ви.

3.Пишете му за всичко, и колкото се може по-често

Пишете на бившия, за да научите как е при него. Пишете, за да му разкажете как сте получили работа. Задължително му казвате, че все още го смятате за приятел.

И непременно му пишете, ако предходните отношения са останали без отговор, да не би пък той да не ги е забелязал. Това е прекрасно очакване да сме в състояние на вечно очакване и да не продължаваме да вървим напред.

4.Преследване на бившия партньор

Става въпрос за първото, за буквално преследване, когато с всички сили и неистини изяснявате къде се намира бившата ви половинка и как случайно се сблъсквате с него на бара. Това е тревожен сигнал – признак е на зависимост.

Това се отнася и за постоянните проверки на неговите профили в социалните мрежи. Кого е добавил в приятели, с какво се занимава, за какво пише? Вие се надявате, че този човек още страда, а той вероятно вече се е отърсил от раздялата или дори е започнал нова връзка.

Ако не сте мазохист, преставате да следите за живота на бившия, макар и за известно време, докато утихне първата болка.

5.Говорите лошо за бившия

Всеки път, когато споменавате бившия, макар и с не най-добрите изрази, той сякаш се материализира в настоящето. И колкото повече говорите за него, добро или лошо, с толкова по-голямо усърдие го каните обратно в своя живот.

Любов и ненавист – това са двете страни на една и съща монета. Целта следва да е неутрално отношение.

6.Лично връщане на вещите

Не трябва да търсите оправдания, за да се срещате. Дори и да трябва да му върнете негови лични вещи, винаги можете да помолите за помощ приятели или да ги изпратите по куриер. Някои от тях можете да изхвърлите – старата четка за зъби едва ли ще представя нещо особено ценно за някого.

7.Преминаване към приятелски отношения

Алтернативните отношения не водят до нищо хубаво. Още по-лошо е, ако веднага след раздялата, се опитвате да се утешавате с него, като го използвате за приятел.

В крайна сметка, на него ще го заболи още повече, ако вие ще почувствате срам.

8.Мечтаем за бившия

По-често си представяте как страда той или как се опитва да ви върне. И разбира се, не мислете, че сега е възможно той да си почине със своите приятели и да се наслаждава на живота.

Това зацикляне ще ви помогне дълго и мъчително да преживеете раздялата.

9.Постоянно си мислите „какво, ако”

История, аналогична на предходната. Отново се фокусирате върху бившия и се измъчвате с безплодни илюзии. Какво щеше да се случи, ако бяхте останали заедно и какво, ако не?

10.Регистрирате се във всички приложения за запознанства

За да започнете нова връзка, трябва да се отърсите от старата. Ако започнете веднага нова половинка, то най-вероятно:

  • Ще започнете да сравнявате всички с предходните и ще страдате още повече;
  • Връзката, която ще стартирате, ще е с неподходящия, което няма да се отрази нито на него, нито на вас.
  • Няма да сте си извлекли уроците от миналото и ще допуснете същите грешки.

11.Да преспим с някого

Още един отличен начин да си спомним колко хубаво ни е било с любимия. Или да се почувстваме предатели, когато чувствата към бившия или бившите са били още силни.

12.Потапяме се в тъга

Поначало да се търпи болка е трудно. Ако към това се добави и мисълта, че основната любовна история на вашия живот е приключила и повече не се предвижда такава, то ще стане много по-зле.

Да, и да посрещнем някой нов с подобно убеждение в съзнанието е много проблематично.

Как да подобрим живота си след раздяла

1.Избягвайте разговори и срещи с бившия поне 2 месеца

Това означава, че трябва максимално да се предпазите от случайни сблъсъци.

Ако има вероятност да се засечете по пътя за работа, променете маршрута. Ако можете да се срещнете в магазин или във фитнес, то тогава си намерете ново място за покупки и за занятия със спорт.

Същото се отнася за съобщения и за обаждания. По-добре е своевременно да блокирате бившия или да изтриете неговия номер от телефона ви, отколкото постоянно да го виждате онлайн или в контактите.

Звучи малко несправедливо, че трябва да се откажете от него, но това е за ваше благо.

2.Спортувайте

Първо, благодарение на физическата активност се отделят хормони на щастието, които са така необходими във вашето състояние. Второ, спортът разтоварва ума и помага за намаляване на напрежението.

3.Заемете се с това да преустроите живота си

Краят на един етап – това е началото на нов. Така че с края на отношенията се появява шанс да промените нещо в живота си. Започнете, например, от шкафа. Просто направете уборка и изхвърлете всички ненужни вещи. Или пуснете фантазията на воля и им измислете ново приложение.

Да си намерите ново хоби или увлечение също няма да е излишно.

4.Срещайте се с приятели

Най-накрая разполагате с достатъчно време, за да се срещнете с любимите ви приятели. Възползвайте се.

5.Не търсете спасение в бутилката

Опитите за заглушавате на болката с алкохол и храна водят до обратния ефект, чувстваме се още по-зле.

По-добре направете нещо наистина приятно и полезно. Отидете на масаж, в спа център, салон за красота или на сауна. Просто се отпуснете, тъй като сте го заслужили.

Най-важното е веднага след раздялата да не оставаме затворени вкъщи, а да излизаме навън, може да е на разходка в парка, покрай реката.

Звуците на течаща вода зареждат и променят мисловната ни картина, излизането на терасата също може да помогне, особено ако има хубава гледка към големи дървета или планински склонове.

След раздялата, поне в началото, е добре да предвидим смяна на обстановката, например, да отидем в друг град, може да е само за кратко, но ефектът ще е отличен.

Смяната на обстановката ще ни позволи да се отърсим от негативните мисли и с постоянно редуващите се хипотези какво щеше да стане, ако бяхме останали заедно.

Съзнанието ни, когато отидем в друг град, ще бъде заето от това да обработва информацията, която постъпва от новата среда, и няма да може да се потопи в тъжни размисли, които водят само до влошаване на емоционалното ни състояние.

Когато сме на едно и също място, не обръщаме внимание на средата около нас и затова се потапяме в собствените си размисли, когато обаче я сменим, вниманието си насочва към средата, която ни заобикаля, а не върху това, което се е случило в миналото.