Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Тя е около 16% от неговото тегло. Нейната площ е от 1,8 до 2 кв. м. На всеки 28 дни тя напълно се обновява. А 60% прах в нашите домове, това са нейните мъртви клетки.

Кожата постоянно се намира в контакт с околния свят и реагира на случващото се в него. Влияние ѝ оказват вътрешните фактори.

За да ѝ помогнем да се почувства добре, а също и за поддържане на нейните защитни функции, ние трябва да се погрижим за нея. За тази цел – ежедневно следва да се използват качествени средства.

Тайните на овлажняващия крем

Овлажняващите средства могат да влошат състоянието на кожата, казва професор по дерматология от Университета на Калифорния, автор на десетки изследвания, посветени на кожата.

Някои продукти са с неправилно съставени формули, заради което не само не позволяват на влагата безпрепятствено да се изпари от кожата, но и буквално я извличат от нея.

Сухата лющеща се кожа с неравна повърхност – това не е просто козметичен проблем, а е и сериозен риск за здравето.

Според данните от изследване, публикувани в изданието „Клинична дерматология”, кожните увреждания могат да се превърнат за проникване на алергени в организма, замърсители, инфекции и всичко, което може да предизвика неблагоприятни последствия.

За да имаме мека, овлажнена кожа, трябва да се погрижим за защитните ѝ функции. Някои овлажняващи средства помагат за укрепване на нейната бариера, докато другите я отслабват и правят уязвима.

Как да изберем най-доброто средство

Според авторите на изследване, публикувано през 2016 г. в индийско издание по дерматология, идеалният овлажняващ крем отговаря на няколко изисквания:

 • Намалява или предотвратява трансепидермалната загуба на влажност;
 • Възстановява липидната бариера;
 • Бързо и лесно се абсорбира;
 • Изпълнява полезни козметични функции;
 • Не предизвиква алергия и формиране на комедони;
 • На достъпна цена е.

За да разберем, дали средството отговаря на предявените към него изисквания, трябва внимателно да проучим първите 5 съставки на крема.

Козметичните марки ги изброяват в определен ред – от най-високата концентрация до най-ниската. Затова и първата петица обикновено представлява до около 80% от неговата формула.

Всичко, което се намира близо до края на списъка с вещества, присъства в минимално количество.

Какви съставки в козметиката за тяло са важни и полезни

Овлажнители

Овлажнители – това са вещества, които привличат вода, както от въздуха, така и от по-дълбоките слоеве на кожата с цел овлажняване на нейния горен рогов слой. Най-добрите овлажнители това са:

 1. Хиалуроновата киселина;
 2. Сок от алое вера;
 3. Глицерин;
 4. Пантенол;
 5. Урея;
 6. Пропиленгликол.

Колкото повече са в крема, толкова по-добре. Но за получаване дългосрочни резултати само овлажнители не са достатъчно, тяхното действие трябва да се поддържа от оклузивни вещества и съставки, възстановяващи бариерните функции на кожата.

Парфюмните съставки в козметиката са основна причина за раздразнение на кожата и за възникване на алергия.

Едно от изследванията показва, че 83% от кремовете в аптеката съдържат вещества с парфюми, свързани с алергични реакции на кожата.

Оклузивни вещества

Оклузивните вещества – това са съставки на крема, които формират защитна бариера на кожата, за да предотвратят загуба на влажност, привлечена от въздуха или от дълбоките слоеве овлажнители. Най-добрите варианти са:

 1. Масло от ши;
 2. Масло от жожоба;
 3. Кокосово масло;
 4. Пчелен восък;
 5. Ланолин;
 6. Лецитин;
 7. Цетилов спирт.

Имайте предвид, че оклузивните вещества сами по себе си не притежават овлажняващи свойства. Те само заключват влагата вътре, като не ѝ позволяват да се изпарява. В това е тяхната разлика, предупреждава доктор на медицинските науки.

Бариерни компоненти

Те лекуват основната причина за сухота на кожата – увреждане на защитната бариера. Това се случва чрез въвеждане във формулата на средства на липиди, които присъстват в здрава кожа.

Запечатват микроуврежданията и подобряват състоянието на кожата. Най-добрите представители са:

 1. Церамиди;
 2. Холестерол;
 3. Мастни киселини – стеаринова, палмитинова.

Консерванти

Овлажняващите средства съдържат вода, затова и задължително трябва да включват консерванти. Без тях то става развъдник за бактерии и плесени.

Освен това приложението на това средство е свързано с раздразнение на кожата и възникване на инфекции.

Ако желаете да избегнете толкова противоречиви консерванти като парабените, можете да се спрете на средства със следните вещества в състава:

 1. Хранителни консерванти;
 2. Спирт;
 3. Етерични масла;
 4. Консерванти с растителен произход;
 5. Синтетични вещества, сред които дехидрооцетна киселина и феноксиетанол.