Ако ви се струва, че кръвното ви е високо, не бързайте да го сваляте.

Болести, които погрешно се смятат за високо кръвно

Кога да търсим апарат за кръвно

Да определим дали кръвното ни е нормално, не е толкова лесно. Комфортните стойности са индивидуална особеност. Едни се чувстват добре при стандартни 120/80. За други норма е 100/60 и за тях 120 на 80 е повишено.

В общия случай се смята, че човек страда от високо кръвно, ако то е преминало стойност от 130 на 80. А стойности от 180/120 и по-високи, това вече е повод да се потърси лекарска помощ.

Високото кръвно често протича без симптоми или с доста слабо изразени. Затова и хипертонията често се нарича „тих убиец”. До половината от хората, които са с високо кръвно, не го усещат.

Тези, които имат някакви проявления на хипертония, могат да изпитват главоболие, слабост и световъртеж, болки в гърдите, проблеми с дишането, да чуват ударите на сърцето в ушите.

Ниското кръвно също не дава никакви симптоми. Хипотонията е по-безопасна, отколкото хипертонията – ако не ви безпокоят никакви проявления на ниско кръвно, то това състояние може да се смята за норма.

Понякога ниското кръвно предизвиква световъртежи, слабост, гадене, кожата изглежда бледа, премръзват ръцете и краката.

Както най-вероятно сте забелязали някои признаци на високо и ниско кръвно съвпадат, затова е невъзможно да се определи на око дали е ниско или високо кръвното. И най-добрият начин да разберем дали имаме проявления на хипертония или хипотония, просто да измерим кръвното с апарат.

Това също има подводни камъни. Първо, трябва да си измерваме кръвното за определен период, дори и когато се чувстваме добре. Така ще можем да определим колко е нормалното за нас.

Второ, желателно е да направим няколко измервания и да вземем средния показател.

Артериалното налягане е много чувствително към различни изменения във вътрешната и външната среда, затова стойностите на апарата за кръвно е възможно да варират.

Ако нервничите, рязко сте си сменили позата, пили сте горещ чай преди меренето и т.н., то тогава естествено ще е високо.

Когато това не е високо кръвно

Да допуснем установили сте, че сте склонни към хипертония или хипотония. И това на свой ред установявате симптоми, които възникват при различни проблеми с кръвното. Тогава всичко е ясно – при високо кръвно – хапчета за нормализирането му, при ниско – повече кафета.

Или да предположим, измерили сте го, но е нормално. Кои от причините да се чувстваме зле трябва да изключим, преди да пием кафе или лекарства за сваляне му?

Тензионно главоболие

След цял ден на компютъра започва да ви боли главата, и си мислите, че причина за това е високо кръвно? Може би това е просто тензионно главоболие. Този тип главоболие възниква от напрежение на мускулите на шията и на раменете, основно ако стоите дълго време в неудобна поза.

Болката е двустранна, няма пулсиране, и принципно е търпима. Достатъчно е да сменим позата или да се размърдаме и бързо отшумява.

Ако излезете на чист въздух, разходите се, направили сте гимнастика и лек масаж на шията и раменете, след което главоболието напълно отшумява. Най-вероятно е свързано не с кръвно, а с прекомерно напрежение на мускулите.

Ниска кръвна захар

Симптомите, сходни на признаците на високо или на ниско кръвно, могат да възникнат при хипогликемия. Обикновено се смята, че концентрацията на глюкоза в кръвта може рязко да се понижи само при хората, които страдат от захарен диабет, но това не е така.

При здрав човек ниското ниво на кръвна захар може да е признак, че от предходното хранене е минало твърде много време. Също падането на захарта може да се предизвика от алкохол или от други медикаменти.

Тревожно състояние

Неприятно състояние, което наподобява високо кръвно, може да възникне при тревожни разстройства, особено при генерализирана тревожност и панически атаки.

Повишената тревога е свързана с твърде силна реакция на организма на стрес. В кръвта се освобождава прекалено голямо количество адреналин. На свой ред може да предизвика ускорено сърцебиене, и високо кръвно. Но проблемите в този случай не са със сърцето и с кръвното, а с нервната система.