Научете какво най-често ви пречи да получите необходимия резултат от тренировки или от диети и какви стъпки помагат за постигане на желаното.

Какво не правим както трябва

1.Възприемаме своето тяло като враг

Ако се борим със своя организъм, получаваме същия отговор. Само помислете – когато започнем диета или тренировка по нов план, искаме много от тялото.

Изразходваме много енергия във фитнеса, ядем по-малко от обичайното, изпитваме стрес, не се наспиваме и се изненадваме, че не виждаме резултати.

При такова отношение организмът ни става нещо като раздразнен служител, който постоянно работи повече, но получава по-малко. Естествено така не може да работи по-добре. Игнорираме постоянно неговите нужди и ги потискаме, затова и започва да се бунтува.

2.Ориентираме се по картинки в социалните мрежи

В новинарската лента на социалните мрежи постоянно виждаме идеалния образ, как трябва изглежда тялото ни. И понякога, без да го осъзнаваме, започваме да тренираме както някой, който ни изглежда привлекателен, или копираме диетата на някой инфлуенсър.

Дори и да се храним и да тренираме както и някой в интернет, ще получим същите резултати. Не трябва да търсим отговори на въпроси за своето тяло в социалните мрежи, по-добре да ги търсим в себе си.

3.Не разбираме какво искаме

Повечето от нас подхождат към тренировките с нагласа да съберат волята си в юмрук и да направят това. Мислим си, че положим максимално много усилия и ще променим всичко веднага.

Първоначално, дори не ни се получава да се придържаме към плана, но скоро мотивацията изчезва.

Проблемът е в това, че трябва да разбираме всичко това, което изобщо искаме да получим и защо, в противен случай няма да постигнем успех.

Какво да правим вместо това

За правилно избиране на целите и за стабилно движение ще ни помогне план, в който са описани всички стъпки в посока към идеалната форма.

Обърнете се назад

Спомнете си за стремежите през изминалата година, свързани със здравето и с фитнеса. Оценете какво сте постигнали и какво не. Не критикувайте себе си в процеса на размишления, необходим е просто анализ на ситуацията.

Разберете какво ви е попречило да постигнете резултати, какво ви е помогнало да не се предадете, в какво трябва да се усъвършенствате, в какво трябва да се усъвършенстваме.

Старайте се да не зацикляте върху провалите, а да извлечете уроци от тях. Ако нещо не ви се е получило, помислете защо.

Какво се е случило в живота ви? Какво бихте могли да направите по друг начин?

Вслушвайте се в тялото си

Често се случва човек да се грижи повече за своя автомобил или за кучето, отколкото за собственото си тяло. Но тялото – това е нашият дом, затова е добре да се научим да се отнасяме към него по съответния начин.

Желанието за постигане на някаква промяна е напълно нормално – едни искат да свалят килограми, други да направят мускули, трети – да станат по-бързи.

Най-важното е да се отчитат потребностите и състоянието на организма. Затова е добре да си отговорим на следните въпроси:

 • Какви са оптималните ни килограми? Това не е теглото, което е било в последните класове от гимназията или в университета или с което ще влезете в тесните дънки, а това, с което се чувстваме здрави и щастливи.
 • Как е обмяната на веществата? Възможно е през последната година да сте били по-дълго време на диета или да сте в менопауза? И едното, и другото могат да повлияят на метаболизма.
 • Какъв е графикът ви – колко дни в седмицата наистина можете да тренирате? В кое време на денонощието ви е най-удобно?
 • Какви са ви задълженията? Колко внимание и сили сега ще трябва да отделяте на семейството и на работата? Наистина ли ще ви остане енергия за спорт?

Когато намерите отговори на всички тези въпроси, ще видите колко ще можете да вземете. Старайте се да гледате на нещата реалистично.

Изберете целта, която е важна за вас

По време на едно 40-дневно фитнес предизвикателство помолили участниците да изберат 3 цели, които искат да постигнат и които са свързани само с тях лично и с никого другиго. Никой не се справя със задачата.

Всички назовавали цели, които са свързани с децата, съпрузите, работата, с всичко друго, но не и със себе си.

Намерете време и формулирайте една или няколко цели, които са важни именно за вас. Например:

 • Да увеличите скоростта по време на бягане, за да се чувствате силни.
 • Два пъти да намирате време за кросфит, защото харесвате как се чувствате след занятия.
 • 3 пъти седмично да готвите у дома храна, защото това е по-добре за здравето и като цяло променя отношението към храненето.
 • Сваляне на 7 килограма, за да се върнем към щастливото тегло, в което се чувстваме комфортно.

Съставете списък със стъпки

Избрали сте цел, сега помогнете на себе си, да я постигнете. Всеки ден отделяйте по 5 минути и записвайте какво ви е нужно да направите, за да се доближите до желания резултат. Списъкът може да е съвсем елементарен, например:

 1. Закуска – ястие или количество калории, изхождайки от вашето меню;
 2. Обяд – ястие или количество калории, изхождайки от менюто;
 3. Вечеря – ястие или толкова калории, колкото обикновено приемате вечер.
 4. Тренировка – тип и време;
 5. Медитация;
 6. Лека тренировка за офиса.

Възприемайте това не като списък със задължителни задачи, а като такъв за напредък към целта и за добро настроение.

Поддържайте в себе си положителна нагласа

Позитивното мислене е много важно. Когато работим над своята цел, да не забравяме да се усмихваме. Да не забравяме да изпитваме благодарност за това, че сме живи.

От време на време може да ни е трудно, но следва да се постараем да приемем тези трудности и да виждаме колко са ценни те.