Защо не се нуждаем от антибактериални средства и какъв сапун е добре да използваме за сравнително качествена дезинфекция на ръцете?

За сапуна и миенето на ръцете - топ 3 най-големи заблуди

Душ геловете са полезни за кожата

Овлажняващ душ гел с масла, подхранващ крем гел, овлажняващо мляко – навярно тези средства са добри за кожата. Или не? Здравата кожа е с показател на киселинно-алкалния баланс pH, който варира около 5,4-5,9 pH.

Качественото почистващо средство трябва да е с неутрално рН, приблизително равно на средното рН на кожата.

Ако на душ гел, сапун или шампоан рН е твърде високо, това може да доведе до обезводняване и раздразнение.

Изследване на учени от Индия показва, че средствата за душ, сапуни и шампоани, които се предлагат на пазара, са с рН от 6-7 до 10 – това означава, че не са полезни за кожата.

Повечето от производителите, както става ясно по време на експеримента, не отбелязват колко е pH-то на опаковката на средството.

Лесно могат да въведат купувачите в заблуда. Цялата информация за овлажняващите и подхранващите свойства на душ геловете или на различните течни сапуни са маркетингов трик.

Как реално действа почистващото средство на кожата, може да се разбере само по опитен път. Внимателно четете информацията на опаковките на течните сапуни, както и на тези на душ гелове и шампоани.

Ако рН не е посочено, това средство е по-добре да не се купува, особено при чувствителна кожа.

У нас производителите имат задължение да посочват рН и състава на козметичните средства, регионалните здравни инспекции следят за спазването на тези изисквания от производители и търговци.

Алтернатива могат да са средства за новородените. Кожата при бебетата е особено уязвима, затова геловете са с рН около 5,5.

За хигиена на бебетата не е ефективна обикновената вода без сапун и гел, и възрастните с чувствителна кожа също е добре да не използват душ гелове всеки ден.

За миене на ръце водата е достатъчна

Ако душ гелове и сапуни не са така необходими за почистване на кожата на тялото, а могат да предизвикват и раздразнение, то тогава трябва ли да мием ръцете с обикновена вода?

За ефективна хигиена на ръцете сапун все пак е необходим. По тялото живеят основно безобидни бактерии, които започват да се размножават при отделяне на пот и стават причина за неприятна миризма.

Като хигиенно средство е достатъчно да се отмият от тялото тези бактерии заедно с потта – за това е достатъчна и обикновената вода.

По ръцете се откриват патогенни микроорганизми, които водят например, до диария. И за да се избавим от тях, трябва ръцете да се измият със сапун.

Учените събират проби за анализ на бактерии от ръцете на доброволците, които посещавали места, на които се събират много хора, и докосвали дръжки на врати, перила и т.н.

Общо за изследването били взети 480 проби  - преди миене на ръцете, след миене с обикновена вода и след миене със сапун.

По мръсните ръце след посещение на заведения, барове и ресторанти, в 44% от случаите се откриват фекални бактерии – тези микроорганизми могат да предизвикат диария.

След миене на ръцете с вода концентрацията на опасни бактерии се е понижила до 23%, а след използването на обикновен, неантибактериален сапун – до 8%. Изводът е очевиден – най-доброто средство за миене на ръце след тоалетна, както и след прибиране у дома, е обикновеният сапун.

Антибактериалният сапун по-добър от обикновения

Може би антибактериалният сапун ще унищожи всички останали бактерии, с които не се е справил обикновения сапун, и ръцете ще станат абсолютно чисти?

Изследванията показват, че не трябва да държим толкова на стерилността – това може да доведе до неочаквани неприятни последствия.

Финландски учени установяват това при медицински сестри, които в рамките на изследване трябвало да си мият ръцете с антибактериално средство. Периодично се взимат проби от дланите.

При тези медицински сестри, които си миели ръцете много често, понякога до 100 пъти и повече за 8-часова смяна, количеството бактерии за 2 седмици значително нараснало.

При някои от тях от използването на антибактериален сапун броят на бактериите след миене на ръце е дори по-високо, отколкото преди миенето в началото на експеримента.

В крайна сметка се оказва, че е много по-добре ръцете да не се мият, отколкото да се използва антибактериален сапун. Затова е най-добре да си използваме обикновен сапун, който ограничава развитието на бактериите и унищожава най-опасните от тях