Какъв спорт е най-добре да изберем, за да се чувстваме по-щастливи и по-пълноценни?

Никой не се съмнява, че физическата активност е полезна, отразява се добре и на психиката, на настроението и спомага за намаляване на стреса.

Не всеки обаче може да си позволи активно да се занимава с различни видове спортове – за това на повечето от нас не ни достигат нито време, нито пък пари.

За щастие, има и достъпни тренировки, които помагат за бързо подобряване на емоционалното и на психическото състояние.

Тези занятия можем да усвоим сами и без големи инвестиции, и всяко от тях се отразява благоприятно на психиката.

Какво да тренираме за укрепване на психиката

Йогата помага да изпитваме задоволство от живота

Разпространено е мнението, че хората, които практикуват йога, постоянно са в състояние на дзен и това съвсем не е заблуда – този факт има напълно научна обосновка.

Редовното практикуване на йога повишава в мозъка нивата на гама-аминомаслената киселина /ГАМК/ - невромедиатор, който отговаря за процесите на забавяне и ни избавя от тревожността.

В изследването, което провеждат учени от медицинския факултет на Бостънския университет, две групи хора се занимавали с различна физическа активност. На една част от тях предписали йога, на другите спортно ходене.

В рамките на 12 седмици участниците изпълнявали предвидените упражнения по 3 часа седмично.

При доброволците, които практикували йога, нивата на ГАМК се повишили повече, отколкото при тези от контролната група.

И активността на ГАМК се отразила на настроението, практикуващите йога участници започнали да се чувстват по-доволни и радостни, а нивата на тревожност у тях се понижили.

Ако желаете да постигнете дзен, съвсем не е задължително да търсите йога инструктор. В интернет е пълно с обучаващи видеа.

Важно е само да си купите килимче и да отделите малко време за тренировки – достатъчно е да замените с 30 минути практика обикновената сутрешна физзарядка.

Пилатес – спасение от безсъние

Помага ни да се научим как да релаксираме пълноценно и като следствие да започнем да се наспиваме нормално.

В изследване на американски учени група студенти практикували пилатес 2,5 часа всяка седмица – или 2 пъти в седмицата по 75 минути, или 3 пъти – по 50 минути.

Експериментът продължил около 4 месеца, след което учените правят оценка как се променя настроението при участниците и как се чувстват като цяло те. 

Велосипедът помага за ободряване

Есента нощите стават по-дълги, а утрините доста хладни, затова не е особено приятно да ходим с колело на работа сутрин, каквато възможност сме имали през лятото.

Все пак можем да си позволим да караме колело по-често вечер след работа или през уикендите, още повече, че сега във всички големи градове обособиха велоалеи и карането на велосипед е по-безопасно.

Велотренировките помагат да се чувстваме по-бодри и за полезни за борба с хроничната умора. Доброволците, които се оплаквали от постоянен недостиг на сили, в рамките на 3 месеца тренирали на велотренажори 3 пъти седмично в продължение на 30 минути.

Част от доброволците въртели педали със средна интензивност, а другата част с темпо все едно са на разходка.

Също в рамките на изследването имало контролна група. Участниците в нея просто седели на тренажорите по време на експеримента.

При участниците, които въртели педали на велотренажор както със средна, така и с ниска интензивност, усещането за бодрост се увеличило.

Приливът на енергия възниквал при участниците след всяка велотренировка. При хронична умора е по-трудно да се постигне промяна.

Намалява едва след 3 седмици леко темпо на въртене на педалите в темпо като на разходка, и промените настъпват на 3-тата седмица от занятията.

Тежестите стимулират ума

За да върнем мозъка в състояние на бойна готовност, не е задължително с часове да решаваме кръстословици. Достатъчни са силови тренировки с леки тежести.

Американски психолози правят експеримент с група възрастни хора, на които предложили редовно да ходят на силови тренировки за подобряване на умствените способности.

Месец след началото на занятията участниците значително по-добре се справяли със заданията, които изискват концентрация и добра работа на паметта.