Днес в развитите държави приблизително всеки 4-ти страда от продължителни и хронични болки и затова технологиите за обезболяване са наистина много необходими.

Типичните обезболяващи – нестероидни противовъзпалителни и опиати не трябва да се приемат безкрайно.

Освен това те имат множество странични ефекти, тези препарати също могат да предизвикат и привикване, тоест с течение на времето, дори и най-мощните таблетки престават да помагат.

Учените по цял свят се опитват да разработят по-ефективни методи за обезболяване – и някои от тях вече, дори демонстрират нелоши резултати.

1. Канабис и неговите производни

Много хора са чували, че канабисът се използва като обезболяващо.

Именно затова в САЩ и у нас се появи терминът медицинска марихуана.

Канабисът легално може да се закупи от хора с онкологични заболявания, артрит, невропатия, множествена склероза, болест на Паркинсон и други състояния, които се съпровождат с хронична болка.

Разбира се, този метод на лечение има своите недостатъци.

Може би, най-важният от тях са психоактивните свойства на марихуаната, които пречат на пациентите да запазят работоспособност.

Учените търсят начин да сведат този риск до минимум, и изглежда са на прав път.

Изследователи от Орегонския университет проучили 2 типа мозъчни рецептори СВ1 и СВ2 – именно те реагират на употребата на марихуана и се свързват с канабиноидите.

Установило се, че действието на производните на марихуаната върху рецептор СВ2 помагало за намаляване на болката. А активацията на СВ1 имала други ефекти.

Заключението е, че е необходимо да се измисли синтетичен аналог на канабиноидите, който избирателно ще действа само на рецептор СВ2.

Тази таблетка ефективно ще облекчава болката, без да предизвиква привикване.

За разлика от обикновената марихуана, лечебният канабис няма да носи удоволствие, а това ще предпазва от злоупотреби.

2. Вътреклетъчно обезболяване

Възможно е обезболяването от ново поколение да прониква направо вътре в клетките – това според учените ще повиши неговата ефективност.

В организма има специфични рецептори под название NK1 – те участват в предаването на болковите сигнали на нервните клетки.

Рецепторите на NK1 могат да се разположат както на повърхността на невроните, така и вътре в клетките.

Всички лекарства, които са се опитали да обезвредят NK1 и да спрат предаването на болковия рецептор, се насочвали към рецептора на повърхността на клетките. Оказва се, че това не работи съвсем добре.

Австралийски учени установили, че рецепторът NK1 пуска сигнал за болка само когато се намира вътре в неврона. Затова и за намаляването на болката, трябва да се достави обезболяващо в самата нервна клетка.

И изследователите успели да направят това. В тестовете на животни те използвали препарат, който блокирал NK1 вътре в нервната клетка.

И болката при участвалите в изследването доброволци минавала за дълго.

В близко бъдеще учените планират създаването на аналогично лекарство за хора.

Те се надяват, че то няма да бъде по-малко ефективно и ще премине всички клинични изпитвания.

3. Стимулация на мозъка

Още преди няколко десетилетия учените забелязват, че множество неврологични разстройства се съпровождат с промяна на възбудимостта на кората на главния мозък.

Учените измислят начин как да въздействат на мозъка, без да нарушават черепната кутия.

Този метод нарекли транскраниална електростимулация.

Същността на метода е следната: на главата се поставят електроди и към тях се подава слаб ток.

Ако електродът е с положителен заряд, токът ще увеличава възбудимостта на невроните.

Отрицателно зареденият – катод, напротив, ще понижава активността на нервните клетки.